Krijgen we deze GreenPee ook in Zoetermeer?

mainImage
Krijgen we deze GreenPee ook in Zoetermeer?

De Zoetermeerse politiek onderzoekt de mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal openbare toiletten in de stad. Dit naar aanleiding van de op 28 juni 2018 aangenomen motie 'Hoge Nood'. Zoetermeer Vooruit heeft in het verlengde daarvan vragen aan het stadsbestuur gesteld over de nieuwe GreenPee, een circulair waterloos en duurzaam urinoir waarvan er vorige maand vier werden neergezet in Amsterdam. Apeldoorn en Mechelen (België) volgen binnenkort en wellicht onze stad ook.

'Dit zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de invulling van eerder genoemde motie. Het feit dat het onderhouden van de GreenPee duurzaam geschiedt, er geen water wordt gebruikt maar een biologisch afbreekbaar plantaardig schoonmaakmiddel én omdat er mensen worden ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt, is Zoetermeer Vooruit erg geïnteresseerd in deze nieuwe vorm van urinoirs,' stelt de lokale partij.

Zoetermeer Vooruit vraagt het college in contact te treden met de gemeente Amsterdam en hen te vragen naar hun ervaringen met de GreenPee. Ook wensen zij nader onderzoek te laten uitvoeren om te kijken of dit concept in Zoetermeer, ook financieel, toepasbaar is.

Er zijn twee formaten GreenPee (69 x 105 x 69 cm en 96 x 105 x 82 cm) met respectievelijk een capaciteit van 200 en 300 plasbeurten. Het kleinste model kost 3500 euro. Een onderhoudsbeurt (verzorgen planten, afvoeren vezel, verversen en schoonmaken) kost zestig euro per keer. In Amsterdam worden de urinoirs nu twee keer per week geleegd.

Richard de Vries, eigenaar/bedenker van GreenPee, laat aan www.zoetermeersdagblad.nl weten dat de GreenPee-urinoirs ook in Zoetermeer geplaatst kunnen worden. ,,Natuurlijk. We willen dit duurzame concept zoveel mogelijk uitrollen." Amsterdam had vorige maand de primeur en dat bleef niet onopgemerkt. Zowel vanuit binnen- als buitenland was er media-aandacht. ,,Zelfs een vlogger in New York besteedde er aandacht aan."

Foto: Richard de Vries test zijn product.

Fotobron: met dank aan Richard de Vries van GreenPee.


| Foto: Digitaal Dagblad