Leerlingen De Oranjerie hebben bedrijfje

7 March 2019, 14:53 uur
Algemeen
mainImage

Basisschool De Oranjerie in Oosterheem startte op 1 september vorig jaar met een bijzonder project. Een aantal leerlingen uit de groepen 7 en 8 begon met een bedrijfje op de Unicoz-school. Met twee 3D-printers in hun eigen 'skillslokaal' maken zij producten zoals sleutelhangers voor de verkoop. Aan vakken zoals taal en rekenen wordt zo op creatieve wijze invulling gegeven.  

"We hebben een vacature voor de leerlingen uitgezet", zegt leerkracht Danny Klos, één van de begeleiders van het project. "De leerlingen uit groep 7 en 8 konden, als ze interesse hadden, zelf solliciteren om bij de onderneming te komen. Ook konden ze solliciteren op functies, zoals directeur of ontwerper. Net als bij een echt bedrijf."

Het doel is om de leerlingen op een creatieve wijze te laten omgaan met schoolse werkzaamheden die tevens dicht bij de praktijk staan. "Je kunt natuurlijk op een heel creatieve manier omgaan met taal en rekenen op deze manier. Ze zijn brieven aan het maken, ze reageren op de mail, ze houden een kasboek bij, maken facturen. Die leerlingen vinden het fantastisch en hebben een enorme drive om de boel draaiende te houden. Nu zijn ze weer promotieacties aan het bedenken om nieuwe bestellingen binnen te halen, super gaaf."

 

Bekostiging 

De groep van twaalf kreeg vanuit de school een startbedrag voor de onderneming. Gemiddeld zijn ze er één keer per week mee bezig. De inkomsten vanuit de bestellingen zorgen voor de bekostiging van de nieuwe materialen. Voor een sleutelhanger vragen de leerlingen 3 euro. Ouders, opa's, oma's en andere bekenden vormen het merendeel van de afnemersgroep. 

Het project slaat tot dusverre aan. De reacties zijn positief, benadrukt Klos. "We horen van ouders positieve verhalen en dat het zo dicht bij de werkelijkheid staat. Het is écht een stukje verantwoordelijk waar de kinderen nu al mee te maken krijgen, net als later in het echte leven." 

Recent startte er op De Oranjerie, waar zo'n 600 leerlingen op zitten, met een tweede ondernemersklas. "Die werken met naaimachines en plotter voor het bedrukken van kleding en het maken van rugzakken op maat. Het is een nieuwe groep in hetzelfde lokaal, maar een ander soort onderneming."

Klos en haar collega's zijn trots op het project. "Hierin zijn wij een voorloper binnen Unicoz."