'Leesplezier- en niveau voor kinderen hoog houden in Forum'

mainImage
'Leesplezier- en niveau voor kinderen hoog houden in Forum'

De zomervakantie is onderweg, maar dat betekent niet dat Forum Zoetermeer het rustig aan doet. Integendeel. Om het leesplezier- en niveau voor kinderen op peil te houden, en als extra recreatieaanbod, vinden er komende weken in de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer allerlei activiteiten plaats gericht op de jeugd in de categorie 6-12 jaar. Sarah Pronk, werkzaam bij het Forum, licht een en ander toe.

,,De zomeractiviteiten voor kinderen duren de hele zomervakantie, dus zes weken tot en met de een-na-laatste week van augustus," zegt Pronk in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl. ,,Elke dinsdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur hebben we in het Forum in samenwerking met het E-Lab de activiteit Zomerlezen.

Doel hiervan is om kinderen te enthousiasmeren om te blijven lezen in de zomervakantie. We willen het leesplezier- en niveau hoog houden in het Forum en Zoetermeer. Het is bewezen dat als kinderen er niet meer mee bezig zijn en zes weken vakantie hebben, dat het leesniveau achteruit kan gaan. Hiermee blijven we het lezen stimuleren."

Eilanddiertjes knutselen & veelbelovende start


[caption id="attachment_54354" align="alignleft" width="240"] Sarah Pronk.[/caption]

Elke dinsdag om 13:15 uur start de inleiding waarbij medewerkers van de bibliotheek voorlezen, steeds aan de hand van een nieuw thema. Na het lezen gaan de kinderen aan de slag met activiteiten die aansluiten bij dat thema. ,,Vorige week begonnen we met het thema Eiland, waarbij de kinderen onder meer eilanddiertjes gingen knutselen. Ruim dertig kinderen en zo'n vijftien ouders, opa's en oma's waren aanwezig bij de eerste editie. Het zat behoorlijk vol," aldus Pronk, die inmiddels zo'n drie jaar werkt bij Bibliotheek Zoetermeer en zich bezighoudt met het ontwikkelen, uitvoeren en coördineren van projecten en programma's.

Ook de thema's 'Hotel' en 'Dieren' zullen voorbij komen, met onder meer een speciale reptielenmiddag waarbij kinderen met een slang of spin op de foto kunnen. Verder komt er nog een GVR-middag met vertoon van de film en in het E-Lab kunnen kinderen met regelmaat aan de slag met een 3D-pen of soldeermachine.

Rondreis door


Naast het Zomerlezen is er de eerste drie weken van de zomervakantie het wekelijkse 'Een rondreis door', waarbij kinderen van 13:00 tot 16:00 uur woorden/zinnen en diverse weetjes leren over hun favoriete vakantiebestemming. Het Forum heeft daarbij gekozen voor de meest populaire vakantiebestemmingen; Spanje (19 juli), Frankrijk (26 juli) en Duitsland (2 augustus). De kids kunnen met hun ouders taalworkshops volgen, genieten van hapjes uit het desbetreffende land en souvenirs maken in het E-Lab.

,,Een heel leuke toevoeging aan de zomervakantie. Als mensen naar één van die drie landen op vakantie gaan, dan kunnen de kinderen hier alvast voorproeven en alvast wat woordjes/zinnetjes leren. Dit is waar we naartoe willen: een goede invulling verzorgen voor de diverse doelgroepen in Forum Zoetermeer."
,,Daarnaast zijn er kinderen die helemaal niet op vakantie gaan. Zij zitten zes weken thuis samen met hun ouders. Dan is het leuk als ze naar activiteiten kunnen in het Forum en het huis uit gaan.

Pronk, die zelf ook ter begeleiding bij de activiteiten aanwezig is, verheugt zich op de programma's. ,,Ik ben héél benieuwd hoe die Rondreis door-activiteiten het gaan doen. Hoe mensen daar op gaan reageren. Misschien kunnen we het volgend jaar groter opzetten. Ik kijk ook erg uit naar de afsluitende literaire vossenjacht en boekendisco op 21 augustus, dan gaan wij en de kinderen verkleed. Dat is voor ons ook een feestje."


Praktische info


Het Zomerlezen is gratis toegankelijk voor kinderen en ouders/verzorgers en aanmelden is niet nodig. De gemeente biedt kortingsbonnen voor mensen met het Speelmeerpaspoort waarmee kinderen een knalgroene Zomerlezen-limonadefles kunnen ophalen en tijdens de activiteiten gratis limonade kunnen tappen. Geen Speelmeerpaspoort, maar wel graag een limonadefles? Die kun je ook voor 2 euro aan de balie kopen.'Een rondreis door' is gratis voor leden, niet-leden betalen 2,50 euro voor deelname. Toch van plan lid te worden van de bibliotheek? Kinderen kunnen gratis lid worden tot achttien jaar, en met een cadeaubon (op te halen bij de activiteiten) krijg je een lidmaatschap cadeau voor de eerste drie maanden en kun je gratis meedoen aan ‘Een rondreis door’.


Foto: Digitaal Dagblad