Zoetermeers Dagblad | Lezing ArchitectuurPunt Zoetermeer op 11 december
mainImage

Lezing ArchitectuurPunt Zoetermeer op 11 december

30 november 2019, 11:23 uur
Algemeen

Langs de Afrikaweg en in Rokkehage staan veel gebouwen leeg die in potentie door creatieve bedrijven en kunstenaars gebruikt kunnen worden. Tijdens deze stadslezing op woensdag 11 december 2019 vertelt kunstenaar Aldo Kroese het verhaal over het aansprekende makerscollectief De Besturing in Den Haag, waar hij ook zelf werkt. Broedplaatsen kunnen de culturele sector versterken en tegelijkertijd het imago van een gebied in ontwikkeling verbeteren, zo is hun gedachte.

 

Een broedplaats is een atelierverzamelgebouw voor kunstenaars en (startende) creatieve bedrijven. Zij vinden hier betaalbare werkruimte en kunnen er experimenteren. De Baztille is een bekend Zoetermeers ateliergebouw. De Besturing ligt op het Haagse bedrijventerrein de Binckhorst. Hier werken meer dan 40 kunstenaars, ontwerpers en andere makers. Zij ontwikkelen ook gezamenlijke projecten. Kruisbestuiving tussen de verschillende kunstenaars en creatieven levert vaak innovatieve ideeën op. En er is een grote ruimte die voor allerlei evenementen en tentoonstellingen gebruikt kan worden.

Ria de Waal (makelaar broedplaatsen Den Haag) vertelt waarom de broedplaatsen van meerwaarde zijn voor de stad. Vaak maken de huurders van broedplaatsen hun werk zichtbaar, organiseren zij activiteiten voor de wijk of is er horeca. Zo wordt de broedplaats een interessante plek. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam worden broedplaatsen daarom gericht ingezet om de waardering voor de ontwikkeling van gebieden te verbeteren.

Zoetermeer scoort laag op het gebied van cultuur [onderzoek Atlas voor Gemeenten]. In vergelijking met andere steden is het aanbod niet hoog, maar er is ook nauwelijks ruimte voor culturele bedrijven. Niet verwonderlijk, want in een New Town heeft groei van de culturele sector tijd nodig. Maar er ontstaat nu ruimte. In ontwikkelgebied De Entree staan langs de Afrikaweg veel kantoren leeg. En bij bedrijventerrein Rokkehage staat de gevangenis leeg. Welke (tijdelijke) mogelijkheden ontstaan hier?

 

•       Stadslezing door Ria de Waal (makelaar broedplaatsen Den Haag, Moore) en Aldo Kroese (De Besturing)

•       Datum: woensdag 11 december 2019

•       Tijd: 19.00 – 20.30 uur

•       Locatie: Stadhuis Forum, Forum Cafe, Stadhuisplein 1 Zoetermeer

•       Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer

Aanmelden: ArchitectuurpuntZoetermeer.nl https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/creatieve-broedplaatsen-zoetermeer