Maaiboot verstoort nest meerkoet

mainImage
Maaiboot verstoort nest meerkoet

Zó! Zoetermeer maakt zich zorgen over gevaarlijke situaties die maaiboten in sloten veroorzaken voor meerkoeten en hun nesten. De politieke partij ontving onlangs bericht van een bewoner die meldde dat een maaiboot in elk geval één nest verstoorde ter hoogte van het Tochtpad en de Vissendreef in Seghwaert.

'Het nest raakte los van de kant en dreef met eieren en al door de sloot. Inmiddels krijgen we meldingen dat het op meerdere plaatsen in de wijk gebeurt. Zó! Zoetermeer vindt het doodzonde dat op deze manier wordt omgegaan met de natuur in onze stad en wij kunnen ons niet voorstellen dat het college het bewerken van slootkanten in de broedtijd van watervogels wel een goed idee vindt,' stelt de partij die ook schriftelijke vragen heeft gesteld aan het stadsbestuur.

'Gelden er regels die voorkomen dat er werkzaamheden worden verricht aan de slootkanten als de watervogels volop aan het broeden zijn? Waar staan die regels? Wie was de opdrachtgever van de werkzaamheden van vorige week? Is dat de gemeente of is dat het waterschap of een andere partij?'

Ook PvdA Zoetermeer spande zich in om meer over deze kwestie te weten te komen. Commissielid Marissa van der Tol stelde deze week mondelinge vragen en daaruit kwam naar voren dat het waterschap Rijnland verantwoordelijk is voor het maaien. ,,Zij doen dit vanwege de doorstroming van het water. De aannemer en het waterschap zijn aangesproken op het nest dat te water is gegaan. Er kwam geen antwoord op wat het effect zou zijn als het maaien uitgesteld zou zijn tot na het broedseizoen", laat Van der Tol weten aan www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad