Marvin kiest eieren voor zijn geld

mainImage
Marvin kiest eieren voor zijn geld

Een maatje doet z’n best om iedere keer weer iets te verzinnen wat leuk is om samen te doen. En neem van mij aan dat dit niet altijd een eenvoudige opdracht is. Als je gekoppeld bent aan een jongere die gek is op voetbal dan is herhaling geen probleem, maar zie maar eens iets te bedenken als een jongere bij de meeste voorstellen z’n schouders ophaalt. Of erger nog; gewoon niks willen; behalve gamen!

Maar wees nou eens eerlijk! Heel veel dingen die leuk zijn, kosten geld. En het budget wat te besteden is, als je maatje bent, is nou eenmaal niet toereikend genoeg om iedere maand te gaan karten of naar de dierentuin te gaan. Soms krijgen wij uit onverwachte hoek vrijkaartjes die we kunnen verloten onder vrijwilligers. Dat biedt perspectief! Hmm, ik maak gelijk even van de gelegenheid gebruik om Zoetermeerse bedrijven, die leuke activiteiten aanbieden voor jongeren, te prikkelen.

Gelukkig blijken onze vrijwilligers erg creatief te zijn en lukt het hen om met minimum budget de leukste activiteiten te verzinnen. Wat dacht u van een rondje om het Noord Aa fietsen en daar met een campinggasstelletje een blikje knakworsten opwarmen? Of samen bij de buurvrouw de tuin schoonmaken en daarmee juist geld verdienen? Vrijwilligers blijven mij verbazen!

Tineke & Marvin


Vrijwilligster Tineke belde mij om verslag te doen van haar maatjescontact met Marvin van 11 jaar. Zo’n gast die absoluut geen test hoeft te doen om te beoordelen of hij wel of geen ADHD heeft. Tineke gaat lekker met hem en de hond naar buiten en dit werkt prima. Hij klimt in bomen en raust door de struiken, maar hij ziet Tineke ook als klim- en klauterobstakel. Samen bespraken we hoe zij op een positieve manier dit gedrag kunnen ombuigen. Want Tineke haar rug had het zwaar te voorduren op deze manier.

Uiteindelijk stelde ze Marvin voor dat als hij die middag Tineke 'met rust zou laten' dat hij dan een verrassing mocht uitzoeken. Ai. Marvin zijn ogen gingen stralen en hij vroeg nog even voor alle duidelijkheid; echt waar? Mag ik dan uitzoeken wat ik leuk vind? Tineke kon niet anders dan ja zeggen. Beloofd is beloofd.
Toch bekroop haar een angstig voorgevoel, want wat verstaat dit kereltje onder het woord verrassing?

De hele wandeling vroeg hij aan Tineke; 'doe ik het goed? Als ik zo doorga, krijg ik dan een verrassing'. 'Ja hoor', riep Tineke. 'Je bent goed bezig!' Ondertussen zag zij zichzelf al bij de kassa staan met een nieuw gamespel wat een fortuin zou gaan kosten. Op weg naar de speelgoedwinkel moest er nog getankt worden en Marvin helpt hier altijd bij. Bij het afrekenen trekt hij opeens aan de mouw van Tineke.

'Mag ik echt iets uitzoeken wat ik leuk vind, maakt het echt niet uit wat het is?' Tineke zegt nog een keer; 'ja Marvin, beloofd is beloofd'. Marvin krijgt een smile van oor tot oor en hij pakt een chocoladeverrassingsei van 0,75 euro uit het rek. 'Nou, dan wil ik héél graag dit ei hebben'. Tineke moest moeite doen om haar lach in te houden. 'Weet je wat, voor deze ene keer mag je er zelfs twee'.

Moeder verrast


Thuis aangekomen was ei één verorberd en ei twee werd vol trots aan zijn moeder geshowd. 'Kijk mam, dit ei heb ik verdiend omdat ik heel goed heb geluisterd'. Tineke knipoogt naar moeder en moeder kijkt haar zoon verbaasd aan. 'Heb jij goed geluisterd? Nou, daar geloof ik niets van.' Tineke komt tussen beiden en vertelt dat Marvin een verrassing uit mocht zoeken als hij goed z’n best deed die middag. 'Zie je nou wel mam dat ik kan luisteren. Ik kom toch zeker niet uit een ei?'

Tineke en ik lagen dubbel toen zij mij dit verhaal vertelde tijdens ons telefonisch contact. Marvin komt er wel! En Tineke voelt zich als een kip met het gouden ei!

Diana Huurman is werkzaam bij Jong Perspectief, een Zoetermeerse organisatie die jongeren van 6 tot en met 24 jaar door middel van een maatjes- en mentorproject een duwtje in de rug geeft. In het maatjes- en mentorproject van Jong Perspectief (JP) worden volwassen vrijwilligers één op één aan kinderen en jongeren gekoppeld om met hen activiteiten te ondernemen. Bezoek hier de website.


Foto: Digitaal Dagblad