'Meer lokale partijen in gemeentebesturen'

mainImage
'Meer lokale partijen in gemeentebesturen'

Winst bij gemeenteraadsverkiezingen heeft voor veel lokale partijen een plek in het college van burgemeester en wethouders opgeleverd. In 76 procent van alle gemeenten bestuurt op dit moment een lokale partij. Vier jaar geleden was dat nog 70 procent.

Dat blijkt uit een analyse van de NOS van de verdeling van wethoudersposten in 364 gemeenten. In zestien gemeenten wordt nog altijd onderhandeld over een nieuw college.

Het CDA levert in 66 procent van de gemeenten een wethouder, gevolgd door de VVD in 57 procent. Vier jaar geleden was het aantal gemeenten waar het CDA en dat waar lokale partijen meebestuurden nog nagenoeg gelijk.

CDA en VVD zijn de komende collegeperiode dus zeer goed vertegenwoordigd. Er zijn weinig gemeenten te vinden waar één van deze twee partijen niet meedoet. Samen besturen ze in 88 procent van alle gemeenten, blijkt uit de analyse.

Ook in Zoetermeer zijn de VVD en het CDA vertegenwoordigd in de nieuwe coalitie, samen met GroenLinks, D66 en de lokale partij LHN (Lijst Hilbrand Nawijn). (ANP)

Foto: installatie van de nieuwe raadsleden in Zoetermeer op 29 maart dit jaar.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad