Meer steun voor vrijwilligers in Zoetermeer

29 May 2020, 08:16 uur
Algemeen
mainImage

In Zoetermeer werken het hele jaar door veel vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze samenleving. De coronacrisis maakt dit nu nog duidelijker dan ooit. Om vrijwilligers beter te ondersteunen heeft de gemeente samen met vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken, een actieprogramma opgesteld. Eén van de doelen uit dit actieprogramma is: meer Zoetermeerders enthousiast maken voor vrijwilligerswerk.

Wethouder Ingeborg Ter Laak van Zorg en Welzijn: "Vrijwilligers zijn goud waard. Zij doen ongelofelijk goed werk en verdienen hierbij de juiste ondersteuning. Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander. Het geeft ook jezelf voldoening en plezier, want helpen maakt happy. Het is belangrijk dat vrijwilligers ook voelen dat zij erkend en gewaardeerd worden."

Nieuwe website voor vrijwilligers
De manier waarop de gemeente Zoetermeer vrijwilligers ondersteunt, is sinds dit jaar anders. De gemeente en vrijwilligersorganisaties werken nauw samen aan vernieuwingen om vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen. Een vernieuwing die voor alle Zoetermeerders zichtbaar is, is de website www.zoetermeervoorelkaar.nl. Hier kunnen vrijwilligers vacatures vinden. Organisaties kunnen hun vrijwilligersvacatures op de site zetten. Er staat een opleidingsaanbod op en nieuws. Het is het centrale punt voor alles wat met Zoetermeers vrijwilligerswerk te maken heeft.

De gemeente ondersteunt niet alleen digitaal. Voor organisaties is er ook een vrijwilligersondersteuner. De ondersteuner is er om ervoor te zorgen dat vrijwilligers nog beter in staat zijn om hun werk te doen en organiseert themabijeenkomsten, helpt met samenwerken en geeft advies over (het aanvragen van) subsidies en ondersteuning. Vanaf 2020 kunnen organisaties namelijk een subsidie aanvragen als zij een goed idee hebben voor innovatie en/of verbetering van het werk van vrijwilligers.

Meer informatie
Op www.zoetermeer.nl/vrijwilligers staan alle veranderingen op een rij en wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk.