Zoetermeers Dagblad | Meest voorkomende criminaliteit in Zoetermeer is..
mainImage

Meest voorkomende criminaliteit in Zoetermeer is..

27 december 2019, 17:59 uur
Algemeen

De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Zoetermeer, gemeten over de eerste negen maanden van 2019, is vernieling. Dit jaar waren er al 471 zaken, zo blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. In heel 2018 werden er 494 vernielingszaken geregistreerd.

 

Openlijk geweld & straatroof
Opvallend is ook dat in Zoetermeer in de eerste negen maanden van dit jaar al meer zaken van onder meer openlijk geweld en straatroof zijn geteld dan in heel 2018. In totaal heeft de politie in de eerste negen maanden van 2019 in Zoetermeer 1.943 veelvoorkomende misdrijven geteld. De verwachting is, zo voorspelt de redactie van RTL, dat de criminaliteit over heel 2019 stijgt in vergelijking met vorig jaar. 

Inbraken
In Zoetermeer is in de voorbije drie jaar 758 keer ingebroken in een woning. Dat zijn jaarlijks 43 inbraken per 10.000 woningen. Het inbraakrisico ligt daarmee lager dan het landelijk gemiddelde, aldus RTL Nieuws.

RTL Nieuws voerde de analyse uit op basis van cijfers van de politie. De onderzoeksredactie bekeek daarvoor zestien veelvoorkomende delicten die in elke straat in Nederland kunnen gebeuren. De meest recente gegevens zijn compleet tot en met september 2019. Voor de rest van het jaar is een prognose gemaakt.


Foto: ANP