Molen De Hoop heeft een tweede molenaar

6 June 2019, 14:56 uur
Algemeen
mainImage

Sinds enige tijd is Herman Polderman als tweede gediplomeerd en zelfstandig molenaar actief op molen De Hoop. Na het vertrek van Arie Harkes was Bart Dooren enkele jaren de enige molenaar en dat was een niet-wenselijke situatie, vanwege de kwetsbaarheid en afspraken met afnemers (waaronder Bakker Ammerlaan). "Bart vroeg Herman om ons team te versterken, in goed overleg met molen De Roos in Delft, waar Herman nog steeds elke donderdag maalt."

Naast zijn parttime baan in de ict is Herman - mits er voldoende wind staat- elke dinsdagmiddag op de molen. Inmiddels heeft hij zijn draai helemaal gevonden en maakt hij naar volle tevredenheid deel uit van het team dat de molen in bedrijf houdt. Vorige week hebben Herman en de voorzitter van het stichtingsbestuur de vrijwilligersovereenkomst ondertekend.

Wonende in Delft, haast aan de voet van molen De Roos, werd zijn interesse gewekt in molens. Op een dag bezocht hij die molen en kwam hij daar een oud-docent tegen die na zijn pensionering molenaar was geworden. Toen de kinderen van Herman wat groter waren, was De Roos net weer draaivaardig na de aanleg van de Delftse spoortunnel. Herman is daar toen op de molen gestart en begonnen met de opleiding tot Vrijwillig Molenaar. Deze opleiding vond plaats bij molenaar Rob van Zijll op de Groeneveldse molen in Schipluiden en wordt gegeven door het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In ongeveer twee jaar leert men hoe je een molen kunt laten draaien (ook andere types molens als polder-, pel- en zaagmolens). Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvangt men een officieel diploma van Vrijwillig Molenaar.

Het malen van graan is een totaal andere tak van sport. Daarom heeft Herman ook de opleiding tot Korenmolenaar gedaan bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Daar leerde hij malen en onderhoud plegen en afstellen van de maalstenen en overige onderdelen van het molenmechaniek. Ook de HACCP (hygiënecode) wordt daar behandeld.

Het leuke aan een molen vindt Herman de techniek en ook het fysieke werk, naast zijn kantoorbaan. "Hoe meer je weet, des te meer je beseft hoe weinig je eigenlijk weet. Er zit zoveel techniek in een molen. Malen is voor mij een sport, waarbij ik ervoor zorg dat het koppel maalstenen goed loopt en dat de stenen gaan zingen," aldus Herman.

Lange tijd dacht men dat draaiende molens niet hoefden te malen. Pas sinds enkele jaren is er meer aandacht voor het gebruiken van molens zoals malen. Dit geldt overigens niet voor molen De Hoop waar al jarenlang wordt gemalen, dankzij de inzet van vele vrijwilligers. "Wij kunnen de opbrengsten daarvan ook niet missen vanwege het kostbare onderhoud van ons monument," zo luidt de verklaring namens De Hoop. Als bezoekers boven komen en ze zien dat er daadwerkelijk wordt gemalen, worden ze enthousiast. Ze komen binnen omdat ze de molen zien draaien, en zijn verbaasd als blijkt dat er ook echt graan wordt gemalen. Molen De Hoop heeft tegenwoordig de beschikking over een tweede werkend koppel molenstenen. Dit koppel lag al lang op de maalzolder maar was niet meer te gebruiken, tot we het in 2016, dankzij enkele grote giften, konden laten restaureren."