Nieuwe zorgfiets voor wijkverplegers in Zoetermeer

7 December 2019, 08:30 uur
Algemeen
mainImage

Een groep van 700 medewerkers in de wijkverpleging in regio Midden-Holland krijgt volgend jaar een elektrische zorgfiets tot zijn beschikking. Dat maakten Vierstroom Zorg Thuis en fietsfabrikant Batavus gisteren bekend. De zorgfiets maakt het mogelijk om ruim elf procent reistijd te besparen, waardevolle tijd die kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten. Vierstroom Zorg Thuis is ook volop in Zoetermeer vertegenwoordigd.

 

Met de speciaal ontwikkelde e-bike kunnen medewerkers in de wijkverpleging zinvol tijd overhouden om aan cliënten te besteden. Die conclusie trok wijkverpleegkundigenorganisatie Vierstroom Zorg Thuis eerder na onderzoek met acht zorgfietsen, zowel in de stad als op het platteland. Medewerkers in de wijkteams die een speciale e-bike ter beschikking kregen, fietsten gemiddeld 60% meer en wonnen 11,5 procent aan reistijd. Reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden.

Het initiatief wordt aangemoedigd door minister Stientje van Veldhoven: "We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is van en naar het werk. En nu blijkt dat ook tijdens het werk zo te zijn. Thuiszorgmedewerkers zijn met de fiets minder lang onderweg, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat."

Om het zorgfietsplan te realiseren, koos Vierstroom Zorg Thuis voor samenwerking met fietsfabrikant Accell. De fabrikant van merken als Batavus, Sparta en Koga stelde in nauw overleg met Vierstroom-medewerkers de e-zorgfiets Batavus Cura samen; een licht model met een middenmotor die de korte afstanden in de stad het meest zuinig rijdt. Dankzij de grote accu is het niet nodig om onderweg op te laden. Verder heeft de e-bike een smartphonehouder op het stuur, een stevige standaard en een handig slot.

"Geweldig dat onze fiets resulteert in meer zorgtijd voor mensen die dit hard nodig hebben", aldus Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux. Wijkverpleegkundige Angela Roos was één van de medewerkers die meedacht over de fiets: "Dit model voelt écht als iets van ons. De fiets geeft een andere beleving aan mijn werkdag."