NS: korting helpt tegen volle spitstreinen

mainImage
NS: korting helpt tegen volle spitstreinen

Korting geven aan treinreizigers die de hyperspits mijden is volgens de Nederlandse Spoorwegen een effectieve maatregel tegen overvolle treinen. Ruim 22.000 treinreizigers die drie maanden lang meededen aan een proef van de NS kregen korting op het treinkaartje als ze niet tussen 07:30 en 08:30 uur in de ochtend de trein zouden nemen.

Tijdens de test daalde het aantal reizigers dat tijdens het drukste deel van de ochtendspits incheckte met 5,5 procent. Dankzij de korting, kozen forensen voor een minder druk moment, waardoor zij meer ruimte creëerden in de volste treinen. Op het grootste piekmoment in de ochtend - rond 08:00 uur - daalde het aantal incheckers zelfs met 10 procent. Dat maakt volgens de NS in veel treinen het verschil tussen een overvolle trein of comfortabel reizen.

De proef werd gehouden onder NS-klanten met een Altijd Voordeel-abonnement. Zij konden aan de randen van de spits (tussen 06:30 en 07:30 uur en tussen 08:30 en 09:00 uur) met 40 procent korting reizen. Normaal geldt dat tarief alleen vóór 06:30 uur en na 09:00 uur, maar die tijden zijn voor veel forensen niet bruikbaar. (ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad.