Opvangcentrum coronapatiënten opent in Zoetermeer

30 March 2020, 18:52 uur
Algemeen
mainImage
ANP

In Zoetermeer is per vrijdag 27 maart een speciaal COVID Opvang Centrum geopend. Het centrum heeft vooralsnog twee locaties en voorziet in verzorging, verpleging en behandeling van mensen die besmet zijn met het coronavirus (COVID). Het centrum heeft tot doel om de druk te verlichten op intensive cares, op verpleegafdelingen én in thuissituaties.

Vanuit de ervaringen met het coronavirus in Brabant en in het buitenland blijkt het cruciaal om ic-bedden en ziekenhuisbedden beschikbaar te houden. Ook neemt de druk in thuissituaties toe. In Zoetermeer zijn daarom twee locaties geopend voor COVID-besmette patiënten die niet noodzakelijk in een ziekenhuis hoeven worden opgenomen. Het gaat hier om de locaties Coronaopvangcentrum Fundis (COCF) en Coronaopvangcentrum Buurtzorgpension (COCB), waarbij de opening van het COCB staat gepland voor maandag 30 maart. Het COCF heeft vrijdag 27 maart de eerste patiënten opgenomen.

Cliëntendoelgroepen
Voor het COVID Opvang Centrum zijn drie doelgroepen aangewezen; cliënten vanuit intramurale zorgorganisaties die besmet zijn maar waarvoor geen ziekenhuisopname noodzakelijk is; besmette cliënten vanuit thuissituatie waarvoor geen ziekenhuisopname noodzakelijk is, maar die niet meer in de thuissituatie kunnen worden verpleegd; en besmette cliënten die vanuit het ziekenhuis die geen medische (ziekenhuis)zorg meer nodig hebben.

Mede-initiatiefnemer en directeur Zorgpension René van de Wetering noemt de inspanningen een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek. "Hiermee kunnen we de benodigde zorg beter afstemmen."

Coronaopvangcentrum Fundis (COCF)
Het Coronaopvangcentrum Fundis is gevestigd op een locatie die nu actief gebruikt wordt door Zorgpension (niet te verwarren met Buurtzorgpension). Zorgpension-cliënten zullen tijdelijk verblijven in NH hotel Zoetermeer. Het COCF start met 31 bedden, in eerste instantie bedoeld voor COVID-besmette mensen vanuit intramurale instelling en ziekenhuis. Er is een mogelijkheid om uit te breiden tot ongeveer vijftig bedden. Verzorgend en verplegend personeel wordt georganiseerd door WelThuis. Goudenhart levert een specialist ouderengeneeskundige. Zowel Zorgpension, als WelThuis en Goudenhart zijn onderdeel van Fundis.

Directeur Zorgpension René van de Wetering over de COCF-locatie: "Het COCF is gelegen in een vrij afgezonderde omgeving, maar tegelijkertijd omsloten door zorgexpertise. Het ligt handig in de directe nabijheid van het LangeLand Ziekenhuis en woonzorglocatie Vivaldi. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken, zij gaan er weinig van merken."

Coronaopvangcentrum Buurtzorgpension (COCB)
De COCB-locatie bestaat uit het Buurtzorgpension en het Hospice Zoetermeer en bevindt zich in een rustige, groene omgeving. Ook hier zullen omwonenden weinig merken van de opname van coronapatiënten. De huidige cliënten van de COCB-locatie worden tijdelijk elders ondergebracht, dat kan een bij ander Buurtzorgpension zijn of in een hotel. De COCB-locatie gaat in eerste instantie verblijf en zorg bieden aan besmette mensen vanuit de thuissituatie en het ziekenhuis. Het Buurtzorgpension beschikt over 24 bedden. Indien noodzakelijk is uitbreiding mogelijk.

Buurtzorgpension levert verzorgend en verplegend personeel. Een vaste groep huisartsen levert de medische zorg.

Intensieve samenwerking
De oprichting van het COVID Opvang Centrum is het resultaat van intensieve samenwerking tussen zorgpartijen uit de regio: Zorgpension, In beweging, WelThuis, het LangeLand Ziekenhuis, Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer, huisartsen Vereniging Zoetermeer, Kring van Zoetermeerse Apotheken, Goudenhart, Buurtzorgpension en Fundis. Vanuit dit verband wordt verder onderzoek gedaan naar scenario’s om de capaciteit van het COVID Opvang Centrum te vergroten.