Pas op voor deze rups!

mainImage
Pas op voor deze rups!

Regelmatig aan de wandel in het Westerpark, Balijbos, Buytenpark of een ander natuurgebied? Zorg er dan voor dat je contact met de eikenprocessierups vermijdt. In de maanden mei, juni en juli komen deze behaarde rupsen vrijwel overal voor in Nederland en na het aanraken van de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor de gevaren en geeft ook tips. 'Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren, het liefst op zestig graden.'

Achtergebleven brandharen van de rups kunnen nog zes tot acht jaar voor ongemak zorgen. Het RIVM attendeert ouders erop dat ze geen speelgoed van hun kinderen buiten laten liggen en zandbakken zijn ook potentiele 'contactlocaties'.

De klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. 'Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts,' aldus het RIVM.


Foto: Digitaal Dagblad