Zoetermeers Dagblad | Programma Dodenherdenking Zoetermeer

Programma Dodenherdenking Zoetermeer

mainImage

Op zaterdag 4 mei herdenkt ook de gemeente Zoetermeer alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of elders in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De Nationale Herdenking in Zoetermeer vindt traditiegetrouw plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Het programma ziet er als volgt uit.

Stille tocht

Een stille tocht vertrekt om 19.25 uur vanaf het Oude Huys aan de Dorpsstraat 7. Voorop lopen de trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap gevolgd door de leden van Scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken, gevolgd door burgemeester Charlie Aptroot en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen kan vervolgens in de stoet aansluiten.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stoet bij het monument volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Na het leggen van kransen en bloemen houdt de burgemeester een toespraak. Aansluitend draagt een leerling van IKC De Springplank het winnende gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Voor belangstellenden is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst. Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Eén van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Theater na de dam

Na de herdenking is er van 21.00 tot 22.00 uur in het CKC-gebouw aan de Leidsewallen 80 een theatervoorstelling 'Joop en Jopie - Liefde en Verzet (we’ll meet again)', een waargebeurd verhaal met aandacht voor de regionale geschiedenis met muziek van Vera Lynn. Daarbij is een kunsttentoonstelling met als thema's liefde, keuze en verzet. Meer informatie hierover is te vinden op www.theaternadedam.nl.


Foto: Chris van Dijke (www.chrisvandijke.nl)