PvdA: meet behoefte aan basisscholen

mainImage
PvdA: meet behoefte aan basisscholen

De PvdA in Zoetermeer wil dat de gemeente zelf een onderzoek gaat doen naar de behoefte voor basisscholen in Zoetermeer. De aanleiding hiervoor is twee aanvragen voor een islamitische basisschool. Op dit moment is het in de ogen van de partij niet mogelijk om een objectief besluit te nemen over een verzoek tot het stichten van een nieuwe school. Daarom dient de fractie vanavond bij de raadsvergadering een motie hierover in, met het verzoek aan het college om in het najaar een meting uit te voeren.

'Voor de vierde keer heeft schoolbestuur Yunus Emre een verzoek ingediend om in Zoetermeer een islamitische basisschool te stichten. Voor de vierde keer wijst het college het verzoek af. Ook een eerste verzoek van Stichting Rijkt om een islamitische basisschool te stichten wordt door het college afgewezen. Aangezien Zoetermeer nog geen islamitische school kent, moeten leerlingprognoses via vergelijkbare gemeenten worden opgesteld,' meent de PvdA.

De reden van afwijzing is dat de beide stichtingen geen goed vergelijkbare gemeenten, in dit geval Dordrecht en Hoorn, zouden hebben aangedragen.

De PvdA wil dat de gemeenteraad een oordeel kan vellen op basis van objectieve behoeftegegevens.

,,Als er voldoende ouders zijn die een islamitische basisschool willen hebben, zou een schoolbestuur zo’n school moeten kunnen stichten. Want de vrijheid van onderwijs geldt voor iedereen. Maar als die behoefte er niet is, hoeven we ook niet elk jaar een heel proces van beoordeling door," aldus commissielid Sicco Louw van de PvdA. ,,Daarom wordt het tijd dat de gemeente zelf laat onderzoeken wat de behoefte nu daadwerkelijk is."

Een dergelijke 'directe meting' werd eerder uitgevoerd in Den Haag, Rotterdam en Oss.


Foto: Digitaal Dagblad