PvdA Zoetermeer bevraagt college over coronafraude

9 May 2020, 10:39 uur
Algemeen , Politiek
mainImage

Vanwege de coronacrisis is er een compensatieregeling voor zorgaanbieders ingesteld. Fraude ligt ook hier op de loer, waarschuwt de journalistieke onderzoeksgroep Follow The Money. PvdA Zoetermeer stelt hierover schriftelijke vragen aan het college.

PvdA Zoetermeer wil ook dat zorgaanbieders overeind blijven zodat zij straks, als alles weer een beetje normaal is, gewoon weer zorg kunnen leveren. De partij is blij dat er een ruimhartige compensatieregeling is, maar dan wel graag alleen voor bonafide zorgaanbieders.

"De PvdA vroeg al eerder aandacht voor mogelijk misbruik door georganiseerde criminaliteit van de Tozo-regeling voor ondernemers. In vervolg daarop willen we met betrekking tot de zorg ook niet dat zorgcowboys die over de ruggen van hun cliënten vette winsten maken of slechte of zelfs helemaal geen zorg leveren, wel uren en kosten declareren. Daar is ons belastinggeld niet voor bedoeld", waarschuwt PvdA-raadslid Susanne Bout.

Het risico dat frauderende zorgaanbieders zich toegang weten te verschaffen tot deze compensatieregeling is reëel, vindt de PvdA. De gemeente Zoetermeer moet, net als bij de Tozo-regeling voor ondernemers, alert blijven om misbruik en fraude te voorkomen.

"Wij willen graag van het college weten hoe de gemeente Zoetermeer hiermee omgaat. Heeft de gemeente mogelijke zorgcowboys in het vizier, kan zij alle aanvragen goed controleren en welke maatregelen worden genomen om fraude te voorkomen?"