'Rommeltje op afdeling belastingen gemeente Zoetermeer'

mainImage
'Rommeltje op afdeling belastingen gemeente Zoetermeer'

,,Waarom verhoging van de OZB-belasting," vraagt de PDvZ zich af. De Partij van Wim Blansjaar vindt dat het op de afdeling belastingen van de gemeente een rommeltje is. ,,Voordat je als gemeente de OZB alweer opnieuw verhoogt, mag er wel eens kritisch gekeken worden worden naar de afdeling belastingen en je daardoor gelijk een besparing kan realiseren," aldus Blansjaar.

Uit een aantal voorbeelden die Blansjaar opnoemt, blijkt dat er met willekeur wordt gehandeld en er keer op keer fouten worden gemaakt bij de vaststelling van de OZB. ,,Vier verschillende huizen die in 2015 evenveel waard waren, bleken bij de vaststelling in 2017 een verschil van maar liefst 47.000 euro te hebben. De waarde van de woningen waren respectievelijk 11 tot 23 procent gestegen. Onbegrijpelijk."

Ook de behandeling van de aanslagen is volgens Blansjaar een regelrechte ramp. ,,Een industriepand kreeg zelfs twee aanslagen tegelijk inclusief een boete van niet tijdig betalen. Door de afdeling Belastingen was de aanslag naar een foutief adres gestuurd. Na een paar telefoontjes kon er één aanslag betaald worden zonder de boete en werd één aanslag terugbetaald. Je zou denken dat daarmee het probleem opgelost zou zijn. Maar tot ieders verbazing kreeg men een week later een nieuwe aanslag en stond zelfs de deurwaarder op de stoep. Na het inzien van de aanslagen en de telefonische reactie vond ook de deurwaarder dat hij op verkeerde informatie was ingehuurd. En zo zijn er nog meer klachten bij ons binnen gekomen van hardwerkende Zoetermeerders," stelt Blansjaar.

Ook de hondenbelasting is een doorn in het oog van de PDvZ. ,,Een ouderwetse belasting die vroeger diende om zwerfhonden op te vangen. Wat doen ze nu met de opbrengst? Die verdwijnt gewoon naar de algemene middelen van de gemeentekas. Zorg er in ieder geval voor dat mensen die met een klein AOW moeten rondkomen en een hondje als gezelschap hebben niet extra worden belast. Of beter nog, gewoon afschaffen."

De Partij Democratie voor Zoetermeer zal het college vragen stellen over de verhogingen van de gemeentelijke belastingen. ,,Het college moet maar eens uitleggen hoe het kan dat de belastingen omhoog gaan, terwijl er veel gedaan kan worden om dat te voorkomen."

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad