Rookverbod op Zoetermeers terras lonkt

mainImage
Rookverbod op Zoetermeers terras lonkt

Een sigaret opsteken op een terras aan het Stadhuisplein kan binnen afzienbare tijd wel eens tot het verleden behoren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden, komt binnen twee jaar een einde. Maar ,,het zou ook heel wijs zijn'' terrassen rookvrij te maken, zei Blokhuis op NPO Radio 1. ,,Ik denk dat we niet ontkomen'' aan strengere regels. ,,We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.'' De staatssecretaris wijst erop dat roken rondom gebouwen in de Verenigde Staten al jaren niet meer is toegestaan.

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en gezondheidszorg over het terugdringen van roken. In dat 'nationale preventieakkoord' wil hij ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

'Fantastisch' besluit Lidl


In het akkoord moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het 'fantastische' besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen.

Blokhuis wil dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is in gesprek met verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, ,,maar het pleit is nog niet beslecht." (ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad.