Scholieren presenteren het beste idee voor Zoetermeer

mainImage
Scholieren presenteren het beste idee voor Zoetermeer

Hoe zien scholieren de toekomst van Zoetermeer? Dat lieten ze afgelopen donderdag weten in een volle raadzaal in het Stadhuis-Forum. Leerlingen van het Oranje Nassau College (4 havo) en het Alfrink College (4 vwo) presenteerden hun ideeën. Een jury onder leiding van burgemeester Charlie Aptroot koos de drie beste uit.

De afgelopen maanden werkten 250 leerlingen in groepjes aan hun ideeën voor de toekomst. Uiteindelijk mochten vier groepjes van elke school hun plan presenteren. De jury koos van elke school het idee uit dat zij het beste vonden.

‘Als jury zijn we heel positief over wat jullie hier hebben gepresenteerd,’ vertelde burgemeester Aptroot aan de leerlingen. ‘Er zitten echt bruikbare plannen bij.’

Van het Oranje Nassaucollege won het idee van de ‘Campus Dutch Innovation Factory’. ‘Een behoorlijk compleet plan, dat niet alleen over wonen gaat, maar ook over een gezonde leefomgeving,’ vertelde de jury. Van het Alfrinkcollege won het idee voor ‘De multifunctionele gebouwen bij het Entree’. ‘Het voldoet zeker aan de wens en het is mooi dat de inwoners ook zelf een deel kunnen indelen,’ aldus de jury.

Als prijs krijgt elke leerling uit de twee winnende groepen een Go Pro camera. Het idee voor de Campus Dutch Innovation Factory won ook de publieksprijs: een ballonvaart over Zoetermeer.

Scholenprogramma


Zoetermeer groeit de komende jaren met 10.000 nieuwe woningen. De stad moet hierbij voor iedereen aantrekkelijk blijven. Met de samenspraak ‘Mijn stad, mijn toekomst’, vroeg de gemeente aan inwoners hoe zij Zoetermeer in 2030 voor zich zien. Om ook jongeren te betrekken, is dit scholenprogramma opgezet. Zij zijn in 2030 volwassen, en wat hebben ze dan nodig? De burgemeester en diverse ambtenaren gaven gastlessen. Daarnaast gingen wethouders naar de scholen toe met hen te praten over de haalbaarheid van de ideeën.

De winnende ideeën neemt de gemeente mee met alle andere uitkomsten van de samenspraak ‘Mijn stad, mijn toekomst’. Deze uitkomsten worden verwerkt in een advies aan het college en de gemeenteraad. Daarnaast is dit rapport een van de bouwstenen van de Omgevingsvisie. In deze visie staat hoe Zoetermeer zich de komende jaren gaat ontwikkelen.


Foto: Digitaal Dagblad