Zoetermeers Dagblad | Tijger op Zoetermeerse zolder niet uitgesloten
mainImage

Tijger op Zoetermeerse zolder niet uitgesloten

Een serval doodde in juni 2020 een konijn van buurtbewoners in de Zoetermeerse wijk Noordhove.
25 juli 2020, 09:45 uur
Algemeen, Politiek

Zó! Zoetermeer wilde van het college weten hoe het zit met de veiligheid in de buurt in de wijk Noordhove waar in juni dit jaar een serval een konijn van buurtbewoners doodde. De politieke partij stelde vorige maand schriftelijke vragen (lees artikel) en het college heeft daar nu op geantwoord.

Het stadsbestuur laat weten dat voor het houden van een serval alleen een verklaring van herkomst nodig is en dat verder alles geregeld is in de Wet dieren en de daarop gebaseerde regelgeving. In het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet dieren staat dat onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de politie als toezichthouders fungeren om te kijken of een dier veilig kan worden gehouden.

Het college van Zoetermeer zegt geen overzicht te hebben van welke ongewone dieren er in Zoetermeer zijn. Het zou dus kunnen dat een inwoner uit Zoetermeer een tijger op zolder heeft.

'Het al dan niet houden van exotische dieren is landelijk geregeld. Het college heeft daar geen mening over'. Een aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) acht het stadsbestuur onnodig. 'Mocht de openbare orde in het geding zijn, dan kan de burgemeester in het uiterste geval gebruikmaken van zijn bevoegdheden uit de Gemeentewet.'