Zoetermeers Dagblad | Topatleten in actie bij Ilion
mainImage

Topatleten in actie bij Ilion

Nick van der Poel (Ilion) tijdens zijn coopertest.
1 juni 2020, 12:18 uur
Algemeen, Sport

Atletiekvereniging Ilion was gisteren het decor van een coopertest waaraan dertig topatleten deelnamen. Een coopertest is een peilmoment van het uithoudingsvermogen, waarbij de loper in twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand aflegt.

Om het gebeuren extra cachet te geven, bedachten Dave Klink en Martijn van Calcar, beiden lid van Ilion, een solo-duo-coopertest: twee atleten tegelijkertijd in de baan, waarbij de één start op de startlijn en de ander op de 200 meter-lijn. Een solorace tegen de klok, maar in je ooghoeken toch altijd die ander. Het publiek, dat geen toegang had tot het atletiekterrein, kon meegenieten via een life-stream. Het spektakel werd vastgelegd met vier vaste camera’s en een mobiele camera. De race werd van commentaar voorzien door speaker Jeroen Bervoets.

Topatleten aan de start
Dat er behoefte was weer eens 'echt' te lopen, bleek wel uit de grote belangstelling van de Nederlandse topatleten. Onder andere Mike Foppen, Noah Schutte, Michel Butter en Niek van der Poel (Ilion) behoorden tot de deelnemers. Mike Foppen (Nederlands kampioen indoor 3.000 m ) liep in dezelfde heat als steeplechase-specialist Noah Schutte. Zij zweepten elkaar op tot een zeer hoog tempo. Na twaalf minuten was het verschil in afstand minimaal: 4400 meter voor Mike, 4335 voor Noah.

Bij de vrouwen was Lotte Krause de beste met 3710 meter. Ze kwam net iets verder dan de zussen Bo en Britt Ummels, die nagenoeg even ver liepen; 3697 om 3696 meter.


Foto: Kees Franken