Vanavond selectiedag voor Gastvrije Geuzen in Zoetermeer

mainImage
Vanavond selectiedag voor Gastvrije Geuzen in Zoetermeer

Vanaf volgende maand lopen er in de Dorpsstraat, het Stadshart en het Woonhart zogeheten 'Gastvrije Geuzen' rond. Vrijwilligers die het winkelend publiek de weg wijzen of op andere manier van dienst zijn tijdens hun middagje shoppen. Vanavond is er voor deze cityhosts in spe een selectiedag van 17:00 tot 19:00 uur in Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3.

,,Iedereen die het leuk vindt om bij te dragen aan de gastvrijheid en dienstverlening in Zoetermeer is uitgenodigd om te komen. Alle leeftijden zijn welkom; van pensionado's tot studenten. De belangrijkste eis is dat je het heel leuk vindt en kennis hebt van de stad," zegt Stijn Brandenbarg, medewerker economische zaken bij de gemeente Zoetermeer en lid van het projectteam van Gastvrije Geuzen, dat een onderdeel is van de pilot Gastvrij Zoetermeer en waarbij de naam verwijst naar de Geuzen-historie en strijd met Spanje.

,,In deze pilot lag altijd al de wens om met cityhosts te gaan werken," verduidelijkt Brandenbarg. ,,Het gaat dan om mensen die op straat aanwezig zijn op vrijdagavond en in het weekend in de winkelgebieden, en dan primair in de Dorpsstraat, Woonhart en Stadshart. De plekken waar veel passanten zijn. In het Stadshart lopen ook meer mensen van buiten de stad dan bijvoorbeeld Seghwaert. De Gastvrije Geuzen zijn onze servicemedewerkers en de Stichting Gastvrij Zoetermeer moet het overkoepelende orgaan worden." De gemeente Zoetermeer en Ter Zake Het Ondernemershuis werken bij deze pilot samen met de winkeliersverenigingen van het Woonhart en Stadshart.

The Welcome People 


Het idee is een beetje naar Londens voorbeeld, zo schetst Brandenbarg. In de hoofdstad van Engeland heb je namelijk The Welcome People, mannen en vrouwen met bolhoeden die de toeristen op weg helpen. En ook in Nederlandse steden zijn er equivalenten te vinden, zoals in Den Bosch met De Blauwe Engelen.

,,De Gastvrije Geuzen moeten enthousiaste mensen zijn met kennis van Zoetermeer. Dat ze iemand in de Dorpsstraat kunnen vertellen over een historisch pand of dat ze een bezoeker die trek heeft in koffie kunnen vertellen welke verschillende koffiezaken er in het Stadshart te vinden zijn. Het is ook een stukje service vanuit de persoon zelf. Wat doe je als je een moeder ziet lopen en er vallen spullen uit haar kinderwagen? Het gaat om hulpvaardig zijn."

Op 22 november is de onthulling van het outfit waaraan de Gastvrije Geuzen te herkennen zullen zijn. ,,Ze zullen herkenbaar zijn door een bepaald type jas en misschien met pet en opdruk. Maar ze krijgen geen carnavalesk kostuum aan," stelt Brandenbarg de toekomstige vrijwilligers alvast gerust. Het doel is om twintig à dertig vrijwilligers in te zetten, verdeeld in duo's. ,,Het doel is om van de pilot een vaststaand iets te maken."

Doe de zelftest


Interesse? Doe dan hier de zelftest en meld je aan.


Foto: Digitaal Dagblad