Verbod op ballonnen oplaten in Zoetermeer

mainImage
Verbod op ballonnen oplaten in Zoetermeer

Net als in Amstelveen, Gouda en andere gemeenten komt er in een Zoetermeer een verbod op ballonnen oplaten. Dit geldt voor het oplaten van (met helium gevulde) ballonnen en wens- en ufoballonnen. Op deze manier wil de gemeente zwerfafval en de plastic soup verminderen. Dit besluit volgt op het burgerinitiatief ‘Zoetermeer Ballon Vrij.’

In juni kwam het burgerinitiatief ‘Zoetermeer Ballon vrij’ bij de gemeente binnen. De initiatiefnemers benadrukken de milieuvervuiling die door het oplaten van ballonnen ontstaat en vroegen om een verbod. Daarnaast drongen ook de Vogelwerkgroep, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), de Partij van de Dieren en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid aan om geen ballonnen meer op te laten. In Hoorn, Arnhem, Zwolle, Groesbeek (de huidige gemeente Berg en Dal), Zutphen, Gouda, Wageningen, Amstelveen en Soest is het al verboden.

Verbod in de praktijk

Het verbod gaat vanaf het eerste kwartaal van 2019 in en geldt vooral voor het oplaten van plastic ballonnen gevuld met helium. Inwoners mogen nog wel bomen en objecten versieren met ballonnen. Ook het oplaten van wensballonnen en ufoballonnen vallen onder dit verbod. De metalen constructie verwondt vogels, en het vuur erin kan brand veroorzaken. Het verbod komt in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), waardoor het niet mogelijk is om een vergunning voor het oplaten van ballonnen aan te vragen.


Foto: Digitaal Dagblad