Fonds VNG: ruim 4 miljoen euro voor Zoetermeer

mainImage
Fonds VNG: ruim 4 miljoen euro voor Zoetermeer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de verdeling van de middelen voor het Fonds tekortgemeenten 2018 bekendgemaakt. Zoetermeer krijgt een bedrag van ruim 4 miljoen euro (4.062.576,98) toegewezen. Dat komt neer op een compensatiebedrag per inwoner van 32,56 euro.

Het fonds is in het leven geroepen om tekorten van gemeenten binnen het sociaal domein aan te vullen. Het beschikbare bedrag van 200 miljoen euro is aan de hand van een aantal criteria over 77 gemeentes verdeeld. 88 gemeenten deden een aanvraag.

Zoetermeer kreeg dit jaar een fikse financiële tegenvaller te verwerken. Het verwachte tekort op de jeugdhulp bleek 7 miljoen euro groter dan voorzien. Zoetermeer kampt voor 2018 met een totaal tekort van 9 miljoen euro, op een budget van 38 miljoen, voor de jeugdhulp.

Belangenverstrengeling? 


De Commissie Fonds tekortgemeenten bestaat uit Marco Florijn en Kees Vendrik en Mariëtte van Leeuwen. Laatstgenoemde is ex-wethouder van Zoetermeer en momenteel raadslid namens de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN). Met de commissieleden is afgesproken dat zij zich niet bezig houden met aanvragen van gemeenten waar zij eerder hebben gewerkt. 'Indien er besluiten moesten worden genomen over een dergelijke aanvraag, heeft het betreffende Commissielid tijdelijk de vergaderzaal verlaten,' aldus de VNG.

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad