mainImage

Voor Zoetermeerse sterrenkunde-liefhebbers

2 november 2019, 15:08 uur
Algemeen

In de Bibliotheek aan de Vliet (Rijswijk) is op 4 en 11 november een basiscursus sterrenkunde voor beginners. Een team van vrijwillige medewerkers aan de Rijswijkse sterrenwacht neemt u mee op een reis door het heelal op maandagavond 4- en 11 november. Aanvang 19.45 tot 22.15 uur.

De minimum leeftijd is 12 jaar. De cursus is voor iedereen te begrijpen.

Programma eerste avond
'U krijgt inzicht in het ontstaan en de opbouw van ons zonnestelsel. Alles wat zich afspeelt rond onze dichtstbijzijnde ster ‘de Zon’ komt aan de orde. En hoe ontstaat een ster en haar planeten? Alleen al de ontdekking dat planeten niet rond de aarde draaien maar rond de zon, is nog maar van kort geleden en bracht de gevestigde orde van toen aan het wankelen. Na de pauze vertonen we dashcamopnames genomen uit auto’s op de Russische snelwegen waarin de gevolgen van een bijna meteorietinslag hoorbaar en zichtbaar zijn. Verder leiden we u door het planetariumprogramma ‘Stellarium’, wat gratis is te downloaden en er volgt een beknopte uitleg over astronomische telescopen.'

Programma tweede avond
'We behandelen de interstellaire ruimte buiten ons zonnestelsel en nemen u mee naar het prille begin van het heelal. Hoe meet je die enorme afstanden en wat kan je doen met de eigenschappen van licht. Een belangrijk punt voor een astronoom is, om de weg te weten tussen miljarden sterren aan de hemel. Hoe vinden amateurs hun weg? Stellarium helpt daarbij. Na de pauze reizen we vanaf de aarde door het heelal met een snelheid die bij iedere stap 10x hoger wordt en 10x verder weg is d.m.v. de tiende macht!'

We leggen uit wat we weten over zwarte gaten. We laten animaties zien van een stervormingsgebied in Orion en we reizen door de Virgocluster, een groep van meer dan duizend sterrenstelsels in het sterrenbeeld Maagd.

U ontvangt als cursist

• Een USB-stick met daarin opgeslagen een cursusboek, geschreven door onze medewerkers. Daarin staat informatie over de sterrenwacht Rijswijk, links naar websites over astronomie en naar websites van onze amateur astronomen.

• Twee gratis toegangskaarten voor een bezoek aan de sterrenwacht op een publieksavond.

Informatie, boeken en betalen: Ga naar onze website: www.sterrenwachtrijswijk.nl en vervolgens naar agenda. Hier vindt u alle info over de cursus en het bestellen van een plaats in het theater. De prijs is €39,50. Na betaling kunt u uw ticket(s) downloaden en printen.


Foto: Maurice Toet