Wethouder opent ArtLabs in de wijken

mainImage
Wethouder opent ArtLabs in de wijken

Wethouder Robin Paalvast opende gisteren het eerste ArtLab in Palenstein. De kinderen bouwden een knikkerbaan van gerecycled materiaal, waarna de wethouder de knikker liet vallen in de symbolische bak vol talenten. Met de ArtLabs in Oosterheem en Palenstein brengt CKC & partners in samenwerking met de TalentenAcademie van Stichting Piëzo, kunst naar de wijken.

In de ArtLabs gaan kinderen in een tijdsbestek van acht weken zo zelfstandig mogelijk een voorstelling of kunstwerk maken. Zo werken ze in Oosterheem toe naar een mini-musical. ,,De kinderen gaan zelf het verhaal bedenken, muziek maken en zingen. Ook de kostuums en het decor maken ze zelf. De kunstenaar-docenten zetten de kinderen in hun kracht en inspireren ze om iets te maken waar ze heel trots op zijn," aldus Anne Frieda, projectleider van de ArtLabs.

Susan Langeveld, directeur CKC & partners: ,,Wij stellen ons tot doel iedereen in Zoetermeer te bereiken met en voor kunst- en cultuur. Voor kinderen waar kunst & cultuur niet vanzelfsprekend is, ontwikkelen wij in samenwerking met onze (maatschappelijke) partners, extra bijzondere activiteiten en programma’s. Daar is deze pilot in samenwerking met Stichting Piëzo een goed voorbeeld van."

De ArtLabs zijn toegankelijk voor alle kinderen, met name die opgroeien in armoede zodat er een ontmoeting plaatsvindt van kinderen met verschillende achtergronden en thuissituaties. ,,Kunst & cultuur leent zich nu eenmaal voor bijzondere ontmoetingen; je vindt elkaar op een gedeelde passie of interesse. De ArtLabs bieden wij heel bewust aan in de wijken, omdat deze aanpak in andere steden effectief blijkt te zijn. Helaas is deelname van kinderen met een ZoetermeerPas aan reguliere kunst en cultuuractiviteiten in Zoetermeer laag," aldus Langeveld. ,,Door ArtLabs in de wijken aan te bieden; op een veilige plek, dichtbij huis, willen we zo veel mogelijke belemmeringen voor cultuurparticipatie wegnemen en daardoor meer kinderen laten genieten van kunst- en cultuur."


Foto: Digitaal Dagblad