mainImage

Wildopvang Delft vraagt hulp Zoetermeer

Wildopvang Delft vangt jaarlijks veel gewonde dieren op, waaronder veel dieren uit Zoetermeer
15 oktober 2019, 08:43 uur
Algemeen

Wildopvang Delft dreigt binnenkort te moeten sluiten vanwege gebrek aan geld en vraagt steun van de gemeente Zoetermeer. De organisatie vangt jaarlijks duizenden gewonde en zieke dieren op, waaronder ook veel dieren uit Zoetermeer.

Nadine Koerselman van Wildopvang Delft vroeg tijdens de raadsvergadering gisteren persoonlijk aandacht voor de dreigende sluiting. Ze wees erop dat Zoetermeer wel een eigen egelopvang heeft, maar geen opvang voor andere dieren.

Recht op opvang

“In 2018 hebben we 216 dieren uit Zoetermeer opgevangen die waren gebracht door de dierenambulance of door inwoners van Zoetermeer. Zo hebben wij bijvoorbeeld een buizerd opgevangen die tegen een gebouw bij SnowWorld was aangevlogen.”

Volgens Koerselmans hebben deze dieren recht op opvang, omdat ze meestal door toedoen van de mens in de problemen komen. Bijvoorbeeld door botsingen met auto’s en ramen. Deze opvang kost veel geld.

Financieel bijspringen

“Bij wet is niet geregeld wie voor de opvang van wilde dieren moet betalen’, zei Koerselman. “Ons eigen vermogen is bijna uitgeput. De inkomsten uit giften en donaties zijn niet genoeg om open te kunnen blijven. Op andere plekken in het land kunnen wildopvangen wel open blijven, omdat gemeenten financieel bijspringen. Ik vraag de college en de raad daarom om steun.”

De fracties van GroenLinks en Van den Berg hebben schriftelijke vragen gesteld over dit probleem. Ze willen weten of de gemeente Wildopvang Delft wil ondersteunen en zo ja, op welke manieren dat zou kunnen.


Foto: Pixabay