Winterfeest bij Zoetermeerse stadsboerderij

6 February 2020, 07:42 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Zoetermeer

Stadsboerderij De Weidemolen bestaat in februari tien jaar. En dat vieren zij op zondag 9 februari met een heus 'Winterfeest'. De Weidemolen is tussen 13.00 en 16.00 uur omgetoverd tot een winterwonderland. Jakobien Groeneveld, wethouder Groen, opent om 13.30 uur de fototentoonstelling '10 jaar stadsboerderij De Weidemolen'.

Voor jong en oud staat er een ijs en ijskoud programma klaar. Kinderen kunnen de schaatsen onder binden en schaatsen op de schaatsbaan, meedoen met verschillende spelletjes zoals sneeuwballen gooien, het rendier geweispel en ijspegels vangen en in de stal een voederkrans maken voor de vogels. Iedereen die het koud heeft gekregen kan zich bij het kampvuur opwarmen en marshmallows roosteren. Bij de foodtruck is koek en zopie te koop. Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de fototentoonstelling '10 jaar stadsboerderij De Weidemolen'. In het tuinhuis wordt informatie gegeven over verschillende dieren zoals egels, vogels en vleermuizen.

De leerlingen van muziekschool Guitarmate en de band 'Bring me the elephant' maken het feest compleet en spelen in de Brasserie De Weidemolen livemuziek. De brasserie is samenwerkingsverband met Teamwork, Gemiva en de DSW. Op de nieuwe menukaart is van koffie met appelgebak tot tosti's te koop. We heten iedereen van harte welkom. De spelletjeskaart kost € 3,- per kind en is op de dag zelf bij De Weidemolen te koop. De entree is gratis.

De geschiedenis
De naam van de boerderij 'De Weidemolen' verwijst naar een vroegere weidemolen die in de polder bij de Oostweg heeft gestaan. Tijdens de bouw zijn er klimaat- en milieumaatregelen getroffen om zo een bijdragen te kunnen leveren aan een Duurzaam Zoetermeer. Zo is er een nieuwe weidemolen geplaatst die het water in de sloot pompt, staat er een windmolen om energie op te wekken, op het dak van het publieksgebouw liggen zonnepanelen en het sedumdak op de stal bespaart energie.

Met hulp van warmtepompen wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte. Het hout voor de gebouwen is FSC gecertificeerd hout en is afkomstig uit Nederland. Op het terrein is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuur- en milieuvriendelijke maatregelen. Voor kinderen is er een speelplek en een avonturenpad met onder andere een waterspeelplaats. In de afgelopen tien jaar zijn er veel activiteiten georganiseerd zoals lessen over energiebesparing en schooltuinlessen voor basisschoolkinderen uit groep 5. Er is er onder andere een tuinhuis bijgebouwd die wordt gebruikt door de BSO De Weidemolen en de schooltuin. Meer informatie is te vinden op www.stadsboerderijen.org.