Zoetermeers Dagblad | WO II-expositie bij Historisch Genootschap

WO II-expositie bij Historisch Genootschap

mainImage

Op 22 februari 1945 crashte een viermotorige Liberator B24H-bommenwerper vlak bij de boerderij van Tinus en Neeltje Janson bij de Noord-Aase Vliet. Veel Zoetermeerders hoorden het vliegtuig en ook dat er problemen waren.
Alle negen bemanningsleden overleefden de harde landing. Eén van hen was John McCormick (lees ook dit artikel op USA365.nl). Met hulp van het verzet ontkwam hij aan de Duitsers en verschool zich in het jachthuis bij Zevenhuizen, een onderkomen van dat Verzet en genaamd The Jolly Duck.

Het Duitse leger ontdekte deze schuilplaats en een vuurgevecht was het gevolg. John McCormick en veldwachter Jacob van Rij verloren daarbij het leven.

Maarten Havinga en Sylvan Staub hebben zich jarenlang verdiept in de personen en gebeurtenissen die destijds hebben plaatsgevonden. Bij de plaats van de crash hebben ze veel voorwerpen van het vliegtuig opgegraven.

Van 13 april tot 15 juni exposeert Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) foto’s en voorwerpen die bij deze episode in de Tweede Wereldoorlog horen. En over de Tweede Wereldoorlog in Zoetermeer is dan ook een boek verkrijgbaar voor de kortingsprijs van 10 euro.

Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer ligt aan de Dorpsstraat 132 en is open op maandagavond en woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. De toegang is gratis. 


Foto: j.c. van es