Zakelijk krediet of lening? Hierbij de verschillen

20 December 2019, 13:41 uur
Algemeen
mainImage
Ingezonden

Dat een zakelijke lening en een zakelijk krediet niet hetzelfde zijn, dat weten de meeste mensen wel. Echter is het voor velen lastiger om precies te omschrijven wat het verschil daadwerkelijk inhoudt. Bij beiden is er in ieder geval sprake van een extra mogelijkheid tot tijdelijk meer geld. In het geval van een zakelijke lening of krediet kan zo’n constructie een hoop verschillende doelen hebben.

Wat is zakelijk krediet
Bij een zakelijk krediet heb je toegang tot een bepaald bedrag dat klaar wordt gezet bij de bank. Alleen wanneer je het nodig hebt, hoef je dit op te nemen. Hier ben je als bedrijf dus vrij in. Het moment waarop en de totale hoeveelheid staan niet vast. Alleen over dat deel wat je opneemt, hoef je vervolgens ook rente te betalen. Dit wordt automatisch elke maand afgelost, terwijl je ook dat weer tot het limiet terug kan opnemen.

Wat is een zakelijke lening
Bij een zakelijke lening is er sprake van een vast bedrag dat je in zijn geheel op de rekening gestort krijgt. Dit bedrag is vanaf dat moment dus in zijn volledigheid geleend. Dit moet vanaf dat moment in termijnen inclusief rente terugbetaald worden. Wanneer een deel vervolgens afgelost is, is het niet mogelijk om dit weer opnieuw op te nemen. De rente die je over het geleende bedrag betaalt, is van tevoren vastgezet in samenspraak met beide partijen.

Het verschil
Het meest vooraanstaande verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet, is het doel van de methode. Bij een zakelijk krediet gaat het vaak om kleinere bedragen, puur om tijdelijk een tekort aan te vullen. Een zakelijke lening wordt over het algemeen afgesloten om een grote aankoop of andersoortige investering te financieren. Verder is de mate van flexibiliteit een verschil tussen de beide opties.
Een zakelijk krediet hoeft niet in zijn geheel gebruikt te worden en pas op het moment dat het daadwerkelijk nodig is, hoeft er een beroep op te worden gedaan. Bij een zakelijk lening ligt dit net anders. Daar leen je dus het gehele bedrag vanaf moment één en moet dit in vaste termijnen terugbetaald worden.