Zo heeft je kind geen angst meer voor de tandarts

22 May 2020, 14:08 uur
Algemeen
mainImage
Ingezonden

Een bezoek aan de tandarts is voor sommige kinderen behoorlijk spannend. Ze zijn bang voor de geluiden, de apparaten en misschien zelfs wel voor de tandarts zelf in het witte pak met mondbescherming… Als je kind angstig is voor de tandarts, dan zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen die kunnen helpen bij de overwinning van de angst. Hieronder lees je de tips.

Leg ruim van tevoren uit
Als het weer bijna tijd is voor de tandarts, zorg er dan voor dat je dit een tijdje daarvoor al meldt bij je kind. Leg rustig uit aan je kind dat er een bezoek aankomt en wat er dan gaat gebeuren. Probeer ook niet boos te worden als je kind angst toont, maar blijf op een rustige manier antwoord geven op vragen die je kind heeft. Probeer het op een vrolijke manier uit te leggen. Zorg ervoor dat het niet te ver van te voren is, want dan kan de angst alleen maar opbouwen.

Een angst tandarts bezoeken
Als je kind grote angsten heeft, dan kan het goed zijn om naar een angst tandarts te gaan. De ruimtes zijn vrolijker en de tandartsen zijn echt goed voorbereid op patiënten met angst. Dit kan namelijk echt een wezenlijk verschil zijn voor je kind! Een dergelijke angst tandarts is bijvoorbeeld een tandarts in Zoetermeer.

Beloon je kind na afloop
Het klinkt een beetje als omkoperij.. Maar je zou kunnen voorstellen om een ijsje te gaan halen als je kind zich rustig heeft gehouden bij de tandarts. Niet om de angstgevoelens te onderdrukken, maar wel om een bezoek aan de tandarts wat positiever te maken. Misschien is je kind die angst zo vergeten bij het woord ijsje.

Zelf angst?
Heb je misschien zelf angst voor de tandarts en breng je dit over op je kind? Probeer dit echt niet te doen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar probeer echt bij de feiten te blijven als je kind angst toont en vragen heeft over de tandarts. Soms kan een behandeling weleens pijn doen, maar pijn is voor iedereen anders. En het hoeft niet zo te zijn dat je kind dezelfde ervaringen gaat krijgen als jij.