Zo verliep de jaarwisseling in Zoetermeer

1 January 2020, 19:17 uur
Algemeen
mainImage

Vroeg in de nieuwjaarsnacht verwoestte een grote brand drie bedrijfspanden aan de Industrieweg in Zoetermeer. Burgemeester Aptroot: “Ik leef erg mee met de getroffen ondernemers en de mensen die spullen in opslag hadden. Dit is heel heftig.” Elders in de stad verliep de jaarwisseling relatief rustig en feestelijk. Net als voorgaande jaren organiseerde de gemeente een vuurwerkshow waar zo’n 2000 mensen bij aanwezig waren. In SilverDome vierden een kleine 2000 jongeren het nieuwe jaar. Beide evenementen verliepen in een goede sfeer en zonder incidenten. Burgemeester Aptroot reed tot in de ochtend met de politie mee door de stad.

 

Grote brand Industrieweg

 

De brandweer is 1 januari 2020 rond 02.45 uur gealarmeerd voor een grote brand in drie bedrijfspanden aan de Industrieweg. De oorzaak van de brand nog niet nog niet duidelijk. Burgemeester Aptroot: “Dit is een heel grote brand, heel heftig. Dit jaar begint voor veel mensen verdrietig. Ik ben onder de indruk van de enorme inzet van de brandweer in de drukste nacht van het jaar. Daarmee kon niet worden voorkomen dat de panden verloren zijn, maar de inzet van de brandweer in Zoetermeer en daarbuiten is wel erg indrukwekkend te noemen.” Meer informatie over de brand en de gevolgen is te vinden op www.zoetermeer.nl.

 

Feest in de stad

 

Wat betreft overige incidenten verliep de jaarwisseling in Zoetermeer relatief rustig. De politie trad zes keer op in verband met mishandeling en vier keer vanwege vernielingen. Vier personen werden aangehouden. De ambulance rukte in Zoetermeer uit voor twee incidenten veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Burgemeester Aptroot: “We kunnen terugkijken op een oudejaarsnacht die in Zoetermeer weer minder incidenten had dan voorgaande jaren. Maar elk incident is er één te veel. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers, de hulpdiensten, handhaving en ingehuurde beveiligingsbedrijven was het een feest in de stad.”

 

Vuurwerkvrije zones

 

Naast de bekende vuurwerkvrije zone rondom de Markt en Stadhuisplein heeft de gemeente, in samenspraak met inwoners, meerdere vuurwerkvrije zones aangewezen door de hele stad. De handhavers van de gemeente hielden toezicht op het naleven van het vuurwerkverbod in deze gebieden. Daarbij deden zich geen bijzonderheden voor.

 

Nieuwjaarsfeest groot succes

 

Het LIT2020 feest in de nieuwjaarsnacht in SilverDome was een groot succes. Een kleine 2000 jongeren tussen de 16 en 22 jaar zijn op het feest afgekomen. De bezoekers werden de hele nacht met gratis bussen van en naar de feestlocatie vervoerd.

 

Voorbereidingen

 

De gemeente Zoetermeer heeft samen met politie, brandweer, de WAS-teams (Wijk en Agent Samen) en vele vrijwilligers de nodige maatregelen genomen om schade rond Oud en Nieuw te voorkomen. Prullenbakken in de stad en alle parken, containers en parkeerautomaten zijn afgesloten. Brandbaar materiaal is zoveel mogelijk voor de jaarwisseling verwijderd. Een aantal Zoetermeerders heeft voor oud en nieuw een waarschuwingsbrief gekregen waarin staat dat zij zich moeten gedragen.