Zoetermeers talent speelt mee tijdens Haags festival

mainImage
Zoetermeers talent speelt mee tijdens Haags festival

Femke en Lisanne van Oosterhoud uit Zoetermeer maken op 8 december deel uit van de eerste editie van Festival Blazen aan het Spui in Den Haag. Dit blaasmuziekevenement vindt plaats van 7 tot en met 9 december en staat in het teken van de wereldberoemde Voorburgse componist Johan de Meij. De Zoetermeerse klarinettiste en fluitiste spelen in het voor deze gelegenheid samengestelde Festivalorkest, dat samen met Ensemble Klang en Blazerscollectief West het concert 'M is for De Meij and more' verzorgt op zaterdagmiddag in de Nieuwe Kerk.

Klarinettiste Femke van Oosterhoud uit Zoetermeer hoefde niet lang na te denken voordat ze zich opgaf voor het projectorkest van Festival Blazen aan het Spui. ,,Zo’n orkest is leuk en leerzaam. De deelnemers hebben allemaal verschillende achtergronden, ze komen overal vandaan. Zelf speel ik in het Hofstads jeugdorkest en het Viotta jeugdorkest, beide symfonieorkesten, dus het is voor het eerst dat ik in een harmonieorkest speel. En het is zo leuk om in een grote klarinetsectie te zitten, tof om met de groep je partijen te spelen en ervaringen te kunnen delen. Het is ontzettend leuk om mee te doen aan dit project. De muziek is prachtig! Ik raad iedereen aan te komen luisteren."

De man om wie alles draait, Johan de Meij, wordt ook wel de Johan Cruyff van de blaasmuziek genoemd. Een ‘gewone Haagse jongen’ die het schopte tot internationaal veelgevraagd dirigent en wereldwijd geliefd componist. Iedere orkestblazer in Nederland, zowel de amateur als de professional, heeft ooit weleens iets van hem gespeeld. Op het programma van Femkes concert staan werken van Johan de Meij en van zijn inspiratiebronnen.

Ensemble Klang & Blazerscollectief WEST bijten het spits af met Prelude, Fugue and Riffs van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Ze vervolgen met ‘M is for Man, Music, Mozart’ van Louis Andriessen, een stuk dat hij destijds componeerde voor orkest De Volharding waarvan Johan de Meij jarenlang deel uitmaakte. Het Festivalorkest, waar Femke en Lisanne in spelen, vertolkt van Johan de Meij het eerste deel van de Tweede symfonie ‘The Big Apple’ en ‘Casanova’ voor cello en harmonieorkest.

Cellist Johan van Iersel van het Koninklijk Concertgebouworkest neemt de solopartij voor zijn rekening. ,,Ik ben één van de weinige blazers die Johan de Meij niet kende," zegt Femke. ,,Maar zijn muziek is fantastisch. Niet saai, heel krachtig. Vooral ‘The big apple’: zo gaaf hoe de kopersectie daarin helemaal los kan gaan! Het concertprogramma bestaat alleen maar uit mooie muziek die heerlijk is om naar te luisteren. Zo’n concert is er niet vaak in Zoetermeer, dus ik raad echt iedereen aan om in Den Haag te komen luisteren."


Foto: Digitaal Dagblad