Zoetermeerse bibliotheken weer open op 25 mei

9 May 2020, 09:19 uur
Algemeen
mainImage

De sluiting door de coronacrisis van de Zoetermeerse bibliotheken eindigt per 25 mei. Nu het kabinet duidelijkheid heeft gegeven over de nieuwe coronamaatregelen, kunnen de bibliotheken worden aangepast om iedereen veilig te ontvangen. Bibliotheek Zoetermeer is hier enorm blij mee en is hard aan het werk om alle benodigde aanpassingen te doen.

Veel aanpassingen nu pas mogelijk
Hoewel de overheid heeft aangegeven dat opening per 11 mei weer zou mogen, is die snelle datum voor de Zoetermeerse bibliotheek niet haalbaar. Tijdens de sluiting heeft de bibliotheek zoveel mogelijk gepland en voorbereid voor de toekomst, maar er moet veel aangepast worden in de panden om ieders veiligheid te kunnen waarborgen.

Zo zullen er onder meer vloerstickers worden aangebracht om de onderlinge afstand te handhaven, op bepaalde plekken in het pand wordt éénrichtingsverkeer aangegeven, er komen speciale mandjes waarmee het aantal bezoekers kan worden gemonitord en er is handgel voor bezoekers. Ook worden spatschermen en posters met aanwijzingen aangebracht.

Teruggebrachte boeken worden gereinigd en gaan 72 uur in quarantaine. De bibliotheek is er niet alleen voor boeken, dus ook de pc-werkplekken en studieplekken worden aangepast en de activiteitenruimtes zodanig ingericht dat men hier veilig gebruik van kan maken. Dit geldt ook voor de ruimtes voor het houden van spreekuren door de samenwerkingspartners. Om alles goed te laten verlopen zet de bibliotheek aangepaste werkprocedures en roosters in gang.

Bedankje voor Vrienden en donateurs
Als dank voor hun steun in de afgelopen periode, ontvangen alle Vrienden van de Bibliotheek en donateurs komende week een uitnodiging om als eerste weer boeken te komen uitzoeken. Ook de bibliotheek is hard getroffen door de coronacrisis, die bovenop de door de gemeente aangekondigde bezuiniging is gekomen. De bibliotheek is daarom bijzonder dankbaar voor de steun van het vriendenprogramma en de donateurs.

Maandag 25 mei van 11.00 tot 13.00 uur is het Forum alleen open voor deze groep. Diezelfde dag vanaf 13.00 uur zijn alle leden weer van harte welkom in het Forum. De wijkbibliotheken Rokkeveen en Oosterheem openen volgens hun gebruikelijke openingstijd van 14.00 uur. Om pieken in het aantal bezoekers te voorkomen, vraagt de bibliotheek leden om zoveel mogelijk verspreid door de week te komen.

Ook tijdens de crisis zat de Bibliotheek niet stil
Tijdens de sluitingsperiode is er veel inspanning gestoken in het voorbereiden van de dag dat de bibliotheken weer zouden mogen openen. Ook met de dienstverlening heeft Bibliotheek Zoetermeer niet stilgezeten. Alle medewerkers hebben hard gewerkt om zoveel mogelijk Zoetermeerders van alle leeftijden te helpen bij het online lezen, zoveel mogelijk dienstverlening is omgezet in een digitale variant, er is een afhaalpunt en een bezorgservice gestart en ruim 3.000 oudere leden zijn hoogstpersoonlijk gebeld om ze ondersteuning te bieden. De medewerkers hebben hier positieve reacties over ontvangen.