'Zoetermeerse kinderen in basisonderwijs kunstbeleving meegeven'

mainImage
'Zoetermeerse kinderen in basisonderwijs kunstbeleving meegeven'

Zoveel mogelijk leerlingen in het primair onderwijs kennis laten maken met kunst en cultuur. Dat is het gezamenlijke doel van de Gemeente Zoetermeer, de schoolbesturen en CKC & partners. Met het daarvoor ontwikkelde Kunstmenu bereiken deze instanties jaarlijks meer dan 10.000 basisschoolleerlingen.

CKC & partners coördineert de programmering van het Kunstmenu. Derske Naafs, manager Cultuur op School vanuit CKC & partners geeft tekst en uitleg. ,,Ons doel is om alle Zoetermeerse kinderen in het basisonderwijs een niet-alledaagse kwalitatieve kunstbeleving van professionele uitvoerende makers mee te geven waarin verwondering en inspiratie tot ontwikkeling van creativiteit kan leiden."

Samen met de klankbordgroep bestaande uit leerkrachten van scholen, Bibliotheek Zoetermeer en het Stadsmuseum evalueerde Naafs het voorgaande Kunstmenu om te komen tot deze visie. ,,Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zijn talent kan ontdekken en zijn verbeeldingskracht en creativiteit kan versterken. Daarom verbinden wij het onderwijs zo veel mogelijk met het culturele veld en worden programma’s als het Kunstmenu in gezamenlijkheid ontwikkeld," aldus Naafs.

,,Het Kunstmenu tovert vaak blije gezichten bij onze leerlingen. Natuurlijk hopen we ook dat zij door deze kennismaking ook zelf in hun vrije tijd, muziekles, dansles, tekenles of dramalessen gaan nemen," zegt Anja Hepp, adjunct-directeur van IKC De Meerpaal.

Waar voorheen het accent lag op actief meedoen gaan de leerlingen dit seizoen vooral beleven, kijken en ondergaan. Dit doen ze samen met bekende en vertrouwde gezichten zoals Simon Rijsdam, Annalee Duppen, Maartje Groenveld, Gerart Kamphuis, het Stadsmuseum, de Bibliotheek en Theaterhart. Nieuw dit seizoen zijn samenwerkingen met filmhuis Cameo en dansgezelschap Sally uit Maastricht.


Foto: Digitaal Dagblad