Ongeveer 25 bewoners van Buytenwegh lieten zich onlangs informeren over het bomenvervangingsplan aan de Broekweg (Broekwegzijde, Broekwegschouw, Kaagkade, Broekwegkade) waar de paardenkastanjes vervangen worden vanwege de kastanjebloedingsziekte.

Bij de inloopavond over dit thema op dinsdag 13 december jongstleden gaven de bewoners aan dat zij blij zijn met het feit dat de kastanjes in één keer worden vervangen en er een nieuw bomenlint voor terugkomt.

De wens van de aanwezigen is verder dat de gemeente bij het vervangingsproces rekening houdt met het variëren in soorten lindes in verband met biodiversiteit en de aantrekkelijkheid voor bijen. De gemeente zegt daar rekening mee te houden door het planten van drie verschillende soorten lindes.

Op sommige plekken is verzocht om extra bomen, of juist minder, terug te planten of de bomen bij herplant te verplaatsen in verband met schaduw of te weinig ruimte voor voetgangers. De gemeente zegt daar waar het mogelijk is rekening mee te houden.

De vragenstellers krijgen allemaal nog persoonlijk antwoord per e-mail.

De planning is om in het voorjaar van 2017 de bomen te kappen en te zorgen voor herplant. Hierbij worden een kleine honderd kastanjes verwijderd en ruim honderd bomen terug geplant, waarvan de meeste lindebomen en een aantal knotwilgen. De haag blijft staan en/of wordt teruggeplant.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!