Zoetermeers Dagblad | Inwoners Palenstein krijgen advies

Inwoners Palenstein krijgen advies

mainImage

Op woensdag 17 april verzamelden particuliere woningeigenaren uit Palenstein zich in Castellum Palensteyn voor gratis advies over energiebesparing.

De bijeenkomst was de start van het project 'Palenstein op pad met energiebesparing', waarbij Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) en Stichting Piëzo de krachten bundelen om particuliere huiseigenaren in Palenstein te helpen bij het besparen van energie. Zij worden daarbij gesteund door de gemeente Zoetermeer. Zo kunnen inwoners online advies vragen, kosteloos thuis een energiescan laten uitvoeren of kiezen voor een Energieparty met buren.

Isoleren, ventileren en zon weren: dat zijn de drie belangrijkste eerste stappen naar een aardgasvrije woning, zo hoorden de bezoekers van de bijeenkomst. De mogelijkheden voor particuliere woningeigenaren om in één keer een volledig aardgasvrije woning te realiseren, zijn nog beperkt. Maar inwoners kunnen zich wel al voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. DEZo wil buurtteams samenstellen die ondersteund door energieambassadeurs inwoners helpen om te bepalen welke maatregelen effectief zijn, op basis van woningtype, individuele wensen en financiële middelen.

De buurtteams bestaan uit voorlopers op het gebied van energiebesparing die hun buurtgenoten graag helpen met hun kennis en ervaring. Tijdens de bijeenkomst werden particuliere huiseigenaren uitgenodigd zich aan te melden voor een buurtteam of als ambassadeur. Deze ‘blok-voor-blokaanpak’ bleek eerder al heel succesvol in Seghwaert, waar het project liep onder de naam 'Seghwaert maakt vaart'. Voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen kunnen inwoners bijvoorbeeld terecht bij Reimarkt; winkel voor duurzaam wonen.


Foto: putter creatieve communicatie