De Zoetermeerse CDA-fractie is het zwerfafval in de stad meer dan zat en wil dat het stadsbestuur zich gaat inzetten voor een ‘snelle en lokale’ aanpak. De partij gaat ook schriftelijke vragen stellen aan het college.

‘Zwerfvuil is slecht voor de leefbaarheid in de wijken. Waaiende plastic tasjes, lege blikjes, resten van folders, kapotte ballonnen. Veel mensen storen zich terecht aan deze aanblik. Rotzooi op straat is immers de eerste stap op weg naar verloedering. Verloedering betekent meer onveiligheid, minder leefbaarheid en dalende huizenprijzen. Terecht dus dat steeds meer mensen vinden dat we in Zoetermeer wat moeten doen aan de enorme hoeveelheid vuil op straat,’ stelt CDA Zoetermeer.

Volgens de partij is het afvalprobleem vooral in Meerzicht en Seghwaert groot. ‘Maar ook elders zien we helaas steeds meer troep op straat. Zo roept in Rokkeveen de kerk het gemeentebestuur op tot actie. Het CDA staat daarom achter de omwonenden die dit probleem willen aanpakken.’

Raadslid Klaasjan de Jong, tevens voorzitter van de CDA Duurzaamheidsbeweging, vindt dat er in de aanpak van zwerfvuil een te grote verdeeldheid is tussen milieubewegingen en het bedrijfsleven. Daardoor blijven concrete oplossingen uit, meent hij.

,,Men zou juist de krachten moeten bundelen. Het is goed om én statiegeld in te voeren op blikjes én de enorme hoeveelheid nutteloze verpakkingen terug te dringen. Alsof iemand bijvoorbeeld ooit gevraagd heeft om een simpele komkommer apart te verpakken in plastic.”

In politiek Den Haag staat het thema binnenkort op de agenda. Volgens De Jong aanleiding voor Zoetermeer ‘om nu door te pakken’.

Reageer op dit artikel