Als er bij ons een aanvraag binnenkomt voor een maatje, dan kijken we daar als team naar en beoordelen wij of deze jongere binnen het project past. Soms best lastig, want er zijn jongeren die voor bepaalde hulp net buiten alle bootjes vallen en dus maar ergens ronddobberen in de grote stille oceaan van het hulpverleningsland in Zoetermeer.

Wij weten dan eigenlijk al dat het lastig wordt een passende vrijwilliger bij deze jongere te vinden, maar ons motto is in negen van de tien gevallen toch altijd weer; op ieder potje past een dekseltje. Dat betekent wel dat bepaalde jongeren langer moeten wachten op dat ene juiste maatje, maar het wachten is het dan wel dubbel en dwars waard.

Hoogbegaafd

Neem de hoogbegaafde Xander van veertien jaar. Specifiek vroeg hij om een maatje die geïnteresseerd was in dingen zoals het melkwegstelsel in het zichtbare heelal, atomen en quarks. Bij elke nieuwe training werd aan alle vrijwilligers gevraagd of zij zich wilden gaan verdiepen in sterrenkundige verschijnselen. Maar alle mogelijke sterren vielen al gauw naar beneden. Maar daar kwam zij!

Elise had gestudeerd aan de uni in Delft en vertelde mij dat zij in haar werkzame leven iets deed met satellieten. Ik knikte en humde uitgebreid met haar mee toen ze enthousiast vertelde over haar baan. Werkelijk; ik snapte er geen snars van. Wel gingen mijn simpele radertjes in mijn hoofd draaien en al gauw borrelde de naam Xander bij mij op. Ik zag ze al samen door een telescoop kijken, zoekend naar Jupiter. Xander wilde de diepte in en Elise stond klaar om daar samen met hem in te springen. Een schot in de roos! Oftewel een schitterende vuurpijl die het luchtruim zou doen opklaren.

Schaken of pesten?

Training niet nodig, zou je denken. Toch bleek dat Elise bij de training soms verbaasd opkeek over, bijvoorbeeld, de do’s en don’ts van een maatje. ‘Nooit bij stilgestaan,’ mompelde zij, terwijl ze driftig alles noteerde in haar trainingsmap. Al gauw werd het stel aan elkaar voorgesteld en natuurlijk was de eerste activiteit een potje schaken. Want dit ingewikkelde spel was aan hen wel besteed. Gelukkig hadden ze mij niet nodig bij de spelregels.

Het is echt niet zo dat je als maatjeskoppel altijd dezelfde interesses moet delen, maar dit maakt de kans van slagen wel groter. Xander had een eerste positieve klik met Elise en al snel raakten zij vertrouwd met elkaar. Xander vertelde veel over zijn belevenissen op school als vierdejaars veertienjarige vwo-scholier. Twee jaar overslaan op de basisschool is mooi, maar geeft vaak hobbels en bobbels op het sociale vlak. Aansluiting vinden bij klasgenootjes is dan echt lastig. Elise gaf hem op haar beurt weer do’s en don’ts mee om zich een weg te banen in deze materie.

Smashen

Tijdens één van onze gezamenlijke activiteiten die wij met regelmaat organiseren, kwamen zij voor een nieuwe uitdaging te staan; badminton. De Zoetermeerse badmintonvereniging Conquesto verzorgde voor ons een sportieve clinic waar alle vrijwilligers met hun maatjes aan deelnamen. Natuurlijk laten wij ons als medewerkers van Jong Perspectief niet uit het veld slaan en doen we gewoon mee. Er werd gemept en gezucht in de zaal en badminton blijkt niet voor watjes te zijn.

Ik sloot aan bij Elise en Xander in het groepje en kreeg niet het idee dat hier natuurtalenten rondrenden, daarbij reken ik mezelf ook mee. Eindelijk sloeg ik een keer goed raak en knikte ik iets te fanatiek naar dit maatjeskoppel. ‘Zo; ik heb ook eens een keer wat bijgedragen, schaakmat,’ riep ik grappend tussendoor. ‘Nee joh, dat heet smashen’. Elise knikte goedkeurend naar Xander. Niemand speelde de sterren van de hemel, maar dit stel krijgt van mij als beoordeling minimaal vijf sterren.

Diana Huurman is geboren in de Dorpsstraat van Zoetermeer, waar ze ook opgroeide en zich later settelde met haar gezin. Ze is naar eigen zeggen ‘verknocht’ aan de oude dorpskern. Vanaf de start in 2005 is Diana werkzaam als projectmedewerkster bij Jong Perspectief. ‘Oprichtster Ymi Dekker benaderde mij of ik zin had om dit project in Zoetermeer op de sociale kaart te gaan zetten.  Ik heb de uitdaging met beide handen aangepakt en nog geen minuut spijt.’

In al die jaren heeft Diana aan den lijve ondervonden dat het voor jongeren echt meerwaarde heeft om iemand naast je te hebben die onverdeelde aandacht voor je heeft. Met deze column geeft zij Zoetermeerders een kijkje in de keuken van de organisatie. ‘Hopelijk prikkelt het lezers om de stoute schoenen aan te trekken en de uitdaging aan te gaan om ook maatje te worden.’

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!