‘Wat doe ik in vredesnaam hier,’ vraag ik me af als ik op zaterdagavond rond etenstijd bij de Zweedse meubelsupermarkt uit de auto stap. Mijn boodschappen hadden echt wel kunnen wachten tot maandag. In de parkeergarage begint de ellende al. Er is nog plek, maar daar is ook alles mee gezegd.

Eenmaal op pad naar de lift word ik ondergedompeld in een kakofonie van gekwetter en laveer ik tussen rondrennende kinderen, met rollators bewapende ouderen en jonge ouders met kinderwagens door. De rij bij de ballenbak is gigantisch.

Een stoet van in blije afwachting op en neer springende kinderen en vermoeid ogende (groot)ouders die een rustig uurtje hopen te vinden in het restaurant waar de onvolprezen Zweedse gehaktballetjes voor bijna nop op het menu staan.

De aankopen zijn gedaan. Ik volg het spoor door de hele winkel naar de kassa. Halverwege klinkt via de intercom: ‘Dina en Lina willen opgehaald worden bij Smaland’. Ik scharrel nog wat rond op de serviesafdeling waar ik me laat verleiden tot het kopen van zes nieuwe borden. Altijd handig in huis te hebben met een brokkenpiloot als ik.

Opnieuw een oproep via de intercom: ‘Dina en Lina willen opgehaald worden bij Smaland’.

Bij de kassa schiet de rij bij de selfscan verrassend snel op. Ik trakteer mezelf op een laf smakende koffie en vertrek richting Zoetermeer. Voor de derde keer klinkt via de intercom: ‘Dina en Lina willen GRAAG opgehaald worden bij Smaland’.

Thuis op de bank vraag ik mij af op Dina en Lina al zijn opgehaald of dat ze noodgedwongen hun kerstvakantie door zullen brengen in de Zweedse kerstballenbak, terwijl hun ouders genieten van een god jul op hun nieuw aangeschafte bankstel.


Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. In 2015 zag haar eerste letterkind, de bundel Neus snuiten en doorhoesten, het levenslicht. In december 2017 presenteerde Veth met ‘Rafels’ haar tweede verhalenbundel. ‘Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper.’ Meer info; www.felizabet.wordpress.com en @elsjeschrijft.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!