Ik moest denken aan de vaak verkeerd gedateerde uitspraak van oud-premier Hendrik Colijn. Een uitspraak die hij niet aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting deed, maar al vier jaar eerder toen de eerste tekenen van Hitlers agressie zichtbaar werden. ‘Gaat u maar rustig slapen.’

Ik was met een heerlijk gevoel thuis gekomen van een erg leuk avondje Zoetermeer: de Nieuwjaarsvoorstelling 2018. Een voorstelling die ik mocht bezoeken op uitnodiging van Ingeborg Ter Laak, fractievoorzitter van het CDA in onze gemeente. (Wat een leuk mens is dat. Een naam om te onthouden voor de verkiezingen van maart).

Na persoonlijk welkom te zijn geheten door onze burgermeester Charlie Aptroot, die een ieder een hand gaf bij het betreden van het prachtig vernieuwde Stadstheater, stond er ons een swingende avond te wachten.

Zoals het hoort bij een gemeentelijke Nieuwjaarsvoorstelling voorafgegaan door de nieuwjaarstoespraak van een inmiddels redelijk schorre burgermeester, waarin hij op een zeer positieve wijze, met af en toe een persoonlijke noot, een beeld schetste van onze stad. Daarbij keek hij zowel terug naar het afgelopen jaar als vooruit. Ondanks een kleine ordeverstoring van een dissonant een goed verhaal van een betrokken bestuurder.

Vervolgens begon voor mij persoonlijk een feest van herkenning. Optredens van Zoetermeers muzikaal talent vulden de grote zaal, waarbij ik vooral werd verrast door het muzikale talent van een aantal oud-leerlingen. Leerlingen die ik als brugklasser heb zien komen en nu in staat bleken de Fine Fleur van de Zoetermeerse samenleving op een geweldige wijze te vermaken.

Na afloop ging het feest van herkenning door. Enthousiaste oud-leerlingen die het gemaakt hebben. Ouders van kinderen die ongetwijfeld wel eens bij mij aan tafel hebben gezeten. Mensen uit de politiek, uit de Zoetermeerse sportwereld. Mooie gesprekken met een glas in de hand. Allemaal vol vertrouwen in 2018 en allemaal vol dynamiek en trots op onze stad.

Thuis gekomen dacht ik: het komt helemaal goed met Zoetermeer in 2018. We kunnen rustig gaan slapen.

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en hij nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings blijft echter columns schrijven voor het Zoetermeers Dagblad over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!