Het was maandagavond 19 december. Om vijf uur ’s middags zat ik met heel veel Alfrink-leerlingen, collega’s en ouders in een volle kerk. De Kerstviering van het Alfrink College was mooi en inspirerend. In het donker gingen we na de viering in een fakkeloptocht naar de school. Daar begon onze fameuze lichtjesavond. Heel veel leerlingen en collega’s kwamen samen in kerstsfeer om zo’n 2000 bezoekers te ontvangen en entertainen.

Geweldige harmonie

Er werd gezongen, gespeeld, geluisterd, gebakken, gegeten, gedronken, geknutseld, verkocht en heel veel gelachen. De opbrengst van uiteindelijk meer dan vijf en een half duizend euro voor het goede doel was beslist niet het belangrijkste wat mij trots maakte. Veel meer was mijn euforisch gevoel van die avond te danken aan de geweldige harmonie die voelbaar was geweest gedurende de hele lichtjesavond. De gezellige gesprekken met oud-leerlingen, die speciaal teruggekomen waren, het samen luisteren en meezingen met kerstliedjes, het ongebreidelde enthousiasme van onze leerlingen, de leuke gesprekken met ouders. Alles ademde harmonie.

Mijn stemming sloeg om

Moe, maar heel tevreden stapte ik laat die avond in mijn auto en zette de autoradio aan. Daar hoorde ik van de vreselijke aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Mijn stemming sloeg om. Naar huis rijdend kon ik slechts denken: in wat voor wereld leven wij vandaag? Een aanslag op een Kerstmarkt? Is Kerst niet juist het feest van de vrede van harmonie? Wat bezielt zo iemand?

Tal van vragen

Eenmaal thuis probeerde ik het gevoel van de lichtjesavond terug te halen. Het echte kerstgevoel. Opnieuw schoten tal van vragen door mijn hoofd. Wat motiveerde al die leerlingen om zo geweldig mee te werken? En in hoeverre dragen wij als school bij aan die mentaliteit? Of zou één van hen ook ooit in staat zijn de Kerstgedachte op zo’n vreselijke wijze geweld aan te doen? Aan dat laatste moet je niet denken. Dat kun je je eigenlijk ook niet voorstellen. We zijn een katholieke school en we vinden onze identiteit heel wezenlijk.

Identiteit

Vanuit die identiteit geef je leerlingen veel mee. Onze schoolvisie is gebaseerd op dat mooie gebod: heb uw naaste lief zoals u zelf. Het is de basis van ons onderwijs, waarin wij onze leerlingen meer hopen mee te geven dan alleen de vakken waarin zij examen doen. Wij hopen dat ze een diploma halen, maar hopen ook dat we kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling tot mooie evenwichtige mensen. Mensen die oog hebben voor elkaar. Mensen die streven naar harmonie. Mensen die begrijpen waar het om draait met Kerstmis. En op zo’n avond als de lichtjesavond denk ik dat ons dat nog lukt ook. Daarin maken we bijzonder onderwijs bijzonder.

Ik wens u een heel harmonieus 2017 toe.

Eric Brunings is sinds 1998 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op deze middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings geeft af en toe zelf nog les.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!