Na 43 jaar is het tijd om uit de kast te komen. Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben gelukkig getrouwd, heb vier prachtige kinderen en houd veel van vrouwen en één in het bijzonder. Ik heb het over de politieke kast. In 43 jaar heb ik als leraar geschiedenis en maatschappijleer mij nooit laten verleiden tot een antwoord op de vraag: ‘Maar wat stemt u eigenlijk?’

Ik herinner mij maar al te goed mijn eigen leraar geschiedenis en zijn lokaal dat versierd werd door de zeer bekende PSP-poster van de koe en die mooie naakte vrouw. Oudere lezers zullen die poster ongetwijfeld nog wel voor de geest kunnen halen. De goede man liet zijn politieke voorkeur zo duidelijk in zijn lessen blijken dat hij bij mij het tegengestelde bereikte van wat hij wellicht had willen bereiken.

Ik ging de PSP associëren met drammerigheid en ongenuanceerdheid, waarmee ik ongetwijfeld die partij destijds tekort deed. Ik trok er wel een heel duidelijke les uit. In mijn eigen lessen staatsinrichting mag mijn politieke mening geen rol spelen. Mijn politieke voorkeur bleef voor mijn leerlingen 43 jaar lang in de kast. Met mijn collega’s heb ik wel vele themavieringen gemaakt voor de hele school.

Gekleurd door een Bijbelverhaal dat altijd de rode draad was, maar ongetwijfeld ook gekleurd door onze politieke visies. Themavieringen waarin wij, de leerlingen lieten zien waar het Alfrink College als katholieke school voor staat. Wat wij onze leerlingen, naast hun diploma, zeker ook wilden meegeven voor hun toekomst. Themavieringen waarin we duidelijk afstand namen van discriminatie en vooroordelen.

Themavieringen waarin we vrijheid van meningsuiting, naastenliefde en verbondenheid altijd centraal stelden. Zaken die voor mij heel wezenlijk zijn en die maken dat ik mij politiek toch het meest verbonden voel met de Christen Democratie. Wellicht hebben in al die jaren leerlingen dat toch wel een beetje herkend.

Het hoge woord is eruit: ik stem op 21 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen CDA. Sterker nog; u kunt mij zelfs op onderaan de lijst van het CDA vinden. Lijstduwer noemen ze dat. Wat ik als leraar en schoolleider heel belangrijk vond, hoop ik op deze wijze enigszins door te trekken. Een politiek klimaat in onze mooie stad waar aandacht is voor elkaar.

Aandacht voor betaalbaar onderwijs, voor veiligheid, voor respect en voor zorg, voor het milieu, voor versterking van het verenigingsleven en bovenal aandacht voor de jeugd. Ik meen dat alles bij het Zoetermeerse CDA te vinden. Dus voor al die oud-leerlingen, die zich afvroegen: ‘Waar staat hij eigenlijk?’, kom ik toch nog uit de kast met een eenmalig stemadvies. Op 21 maart is het CDA beslist geen verkeerde keus!

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en hij nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings blijft echter columns schrijven voor het Zoetermeers Dagblad over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!