De voorpagina van het Algemeen Dagblad van 12 september vermeldde dat de Nederlandse sport in zwaar weer zit. Niet alleen dreigt ons land zijn status als topsportland te verliezen, maar volgens het artikel zijn ook steeds minder sportverenigingen financieel gezond. Met als kwalijk gevolg dat de contributies stijgen en dat steeds meer mensen afhaken. Dat baart mij zorgen.

Als sportliefhebber kan ik, en met mij miljoenen anderen, extreem genieten van topprestaties van landgenoten. Het roze van Tom Dumoulin, de Europese titel van de voetbalsters, de alleenheerschappij van Sven Kramer. Het zijn hoogtepunten die ons Nederlanders trots en blij  maken. Het zou dan ook meer dan jammer zijn als het Sociaal Planbureau gelijk krijgt in zijn voorspelling dat het in 2030 wel eens heel anders kan zijn.

Breedtesport 

Maar wellicht nog zorgelijker is de situatie rond de breedtesport. De afgelopen jaren heb ik gezien dat er steeds meer brugklassers slecht bewegen. Steeds meer pubers geven de voorkeur aan het gamen in plaats van het sporten. Het aantal gameverslaafde pubers is veel groter dan menigeen denkt. Meer dan eens heb ik ouders, die met hun pubers worstelden, geadviseerd om hun kind lid te maken van een sportclub, een veilige en sportieve omgeving.

Ik ben overtuigd dat sport een belangrijk en wezenlijk deel zou moeten uitmaken van de opvoeding. Logisch dat ik van mening ben dat het lid worden van een sportverenging voor iedereen mogelijk en dus betaalbaar zou moeten zijn.

Ook de situatie in Zoetermeer baart mij zorgen. Konden wij nog niet zo lang geleden vol trots vertellen over ons fraai openluchtzwembad, onze Olympische wildwaterbaan, onze schaatsfaciliteiten, maar nu moet ik constateren dat al die prachtige faciliteiten van toen  de zorgenkindjes van vandaag zijn. Ook voor de Zoetermeerse sportclubs is het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Teruglopende ledenaantallen en gebrek aan sponsors zijn belangrijke oorzaken.

Gemeenteraadsverkiezingen

Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Binnenkort zullen de Zoetermeerse partijen ons vertellen over hun toekomstplannen. Laten we hopen dat de sport bij allen hoog op het prioriteitenlijstje komt te staan. Nu een prestigeobject als het outletcentrum een vroege dood is gestorven, is er wellicht ruimte om bestaande sportfaciliteiten en sportclubs de injectie te geven die zo hard nodig is. Zodat we ook in 2030 kunnen spreken van een uitstekend Zoetermeers sportklimaat.

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en hij nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings blijft echter columns schrijven voor het Zoetermeers Dagblad over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken.