In de gemeente Zoetermeer is ten opzichte van het vierde kwartaal 2016 het aantal woningverkopen gedaald met 23,8 procent en ten opzichte van het derde kwartaal 2017 zijn er 1,7 procent minder woningen verkocht. De prijzen zijn in vergelijking met een jaar geleden gestegen met 10,8 procent en ten opzichte van het derde kwartaal 2017 met 2,4 procent. De gemiddelde transactieprijs bedraagt in Zoetermeer op dit moment 230.062 euro.

De gemiddelde verkooptijd bedraagt inmiddels slechts 35 dagen versus zeventig dagen in het vierde kwartaal 2016. Vanzelfsprekend zijn deze cijfers gemiddelden en verschillen de verkooptijden per prijsklasse en type woning. Bovenstaande cijfers geven ook duidelijk aan dat het voor starters steeds moeilijker wordt om aan te haken op de woningmarkt.

Hoe verhouden deze cijfers zich tot onze buurgemeenten? Ook in de gemeenten Lansingerland (Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs), Leidschendam- Voorburg en Pijnacker- Nootdorp zien wij een vergelijkbaar beeld. Een daling van het aanbod en het aantal transacties en oplopende woningprijzen.

In Lansingerland ligt de gemiddelde verkoopprijs inmiddels op 328.515 euro en in Pijnacker Nootdorp zelfs op 362.396 euro. In die zin is Zoetermeer nog redelijk ‘betaalbaar’. Dit vergroot overigens de druk op de Zoetermeerse woningvoorraad.

Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, zit al enige tijd in een ongekende opwaartse trend. Inmiddels wordt bijna 28 procent boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast wordt nog zeventien procent voor de vraagprijs verkocht. Naast de ‘reguliere’ woningzoekers zijn ook professionele en particuliere beleggers actief op de woningmarkt. Alle signalen wijzen duidelijk op een verhitte woningmarkt. Voor 2018 lijkt in dit beeld -helaas- weinig verandering te komen.

Erik Jenné uit Zoetermeer is samen met compagnons Niels Baars en broer Jeroen Jenné eigenaar van makelaarskantoor De Makelaars. Voor het Zoetermeers Dagblad werpt hij maandelijks met een column een blik op actuele zaken binnen de Zoetermeerse woningmarkt.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!