Column Harrie Lamers: Het syndroom van niet kijken

29 April 2018, 08:03 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Inderdaad, 'niet kijken' is al aardig op weg om een waar syndroom te worden. Overal waar je kijkt, zie je mensen die volledig in beslag genomen lijken te zijn door hun smartphone. Het maakt niet uit waar je bent en het geldt voor iedereen, van jong tot oud. Wees eens eerlijk, hoor jij daar ook misschien bij?

Op de beurs


Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld een beurs bezocht. Commercieel evenement dus. Tot mijn verbazing waren heel veel mensen in hun stand meer met hun mobiele telefoon bezig, dan met mij als bezoeker van de stand. Wat is er toch aan de hand? Waar is de interactie tussen standhouders en bezoekers gebleven? Willen jullie geen contact maken en waardevolle relaties aangaan met ons, de bezoekers?

Geen excuus


Je zal nu misschien wel denken: 'natuurlijk wel, maar…'. Dat is dus nee! 'Ja maar, je mag toch wel even je e-mail checken, of een appje sturen?' Nee dus! Ik vind van niet! Waarom ga je dan op die beurs staan?

Vind jij het leuk als je een winkel in komt en niemand heeft even aandacht voor jou? Stel je eens voor dat je in het ziekenhuis komt en met spoed de aandacht van iemand nodig hebt en dat iedereen druk bezig is om 'even' op zijn of haar mobiele telefoon te kijken? Je moet er toch niet aan denken! Wat zeg je? Dat is niet hetzelfde? Natuurlijk wel, het gaat allemaal om aandacht hebben voor de potentiële klant voor jouw business.

(Niet zo slimme) actie van Harrie


Ik heb geprobeerd om een stukje bewustwording te creëren. Dus heb ik een aantal foto’s van mensen op die beurs die al hun aandacht bij hun mobiele telefoon hadden, op mijn LinkedIn-pagina gezet. Natuurlijk niet met de bedoeling om deze mensen persoonlijk in een slecht daglicht te plaatsen, zo zit ik niet in elkaar. Sommigen van jullie hebben daar terecht kritiek op geleverd. Ik had er niet bij stilgestaan dat ik zo die bewuste mensen problemen met bijvoorbeeld hun werkgever zou kunnen bezorgen. Die foto's heb ik dus direct maar weer verwijderd.

Bewustwording is noodzakelijk


Toch vraag ik mezelf nog steeds af, hoe we ervoor kunnen zorgen dat bezoekers en klanten wél de aandacht krijgen die ze verdienen. Ik blijf erbij dat er een soort bewustwording nodig is, zodat we kunnen zorgen voor een betere klantbeleving en conversie in sales. Verkopen komen immers niet zomaar bij je stand aangewandeld. Daarvoor zal je echt actief de bezoekers te woord moeten staan en contact met ze maken.

Meer weten, of eens met mij sparren hierover? Ik hoor het graag van jullie!

Hoewel in Den Haag geboren woont en werkt Harrie Lamers (1979) al bijna zijn hele leven in Zoetermeer. Na een loopbaan van vijftien jaar in de financial consultancy besloot hij in 2014 een carrièreswitch te maken en te starten met zijn eigen onderneming. Zijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het geven van presentaties en coaching op het gebied van netwerken, sales en LinkedIn. Ook in de verkoop voor business to business is hij thuis. Lamers ziet zichzelf vooral als verbinder, met een open en directe wijze van communiceren. Voor www.zoetermeersdagblad.nl schrijft hij maandelijks een column over ondernemerszaken.