Als reclames een goed beeld geven van wat we allemaal graag willen, dan is het wel een gezellig thuis. Denk aan de keukentafel van Jumbo, de rookworst van Unox en de pannenkoeken van Koopmans. Geen zorgen, maar gezelligheid met elkaar. Die geborgenheid is waar het CDA voor staat als familiepartij. Niet voor niets heet ons verkiezingsprogramma ‘een stad om je thuis te voelen’ en voeren wij campagne ‘voor de toekomst van onze kinderen’. Een veilig en zorgzaam thuis hoort vanzelfsprekend te zijn.

Toch is dat niet de realiteit voor veel mensen in Zoetermeer. Als moeder draait mijn maag iedere keer weer om wanneer ik door zorgmedewerkers word bijgepraat over kindermishandeling en verwaarlozing. Zij begrijpen niet waarom Zoetermeer nog niet luistert naar de roep van de werkvloer om vrijwillige anticonceptie voor onmachtige mensen (bijvoorbeeld heroïneverslaafden) in te voeren. Ik begrijp dat ook niet. Elders, zoals in Rotterdam en Tilburg, is dit al de standaardaanpak. Met meer voorlichting en gratis anticonceptie kunnen we zoveel onveilige thuissituaties voorkomen. Daarom staat het CDA achter de werkvloer van de zorg.

Mantelzorgers

Waar ik me ook zorgen om maak, zijn de mantelzorgers in onze stad. Uit eigen ervaring weet ik dat je het met liefde en toewijding doet, maar het soms ook zwaar kan zijn. Je leven gaat immers gewoon door: gezin, werk, boodschappen en ook de hond wil graag een blokje om. Toch is er maar weinig geregeld voor mantelzorgers, terwijl overbelasting een steeds groter probleem is. Dat kan en moet anders, want mantelzorg is enorm belangrijk. Zeker voor onze ouderen.

Hoe het CDA dat wil doen? Door het praktisch te houden. Wij willen geen nieuwe ‘taskforces’, ‘bestuursconvenanten’ of een wethouder met een lintje, maar een concrete maatregel waar gewone mensen iets aan hebben: de gemeente huurt een paar vakantiehuisjes waar mantelzorgers weer even kunnen bijkomen. Goed voor de mantelzorger en dus ook goed voor degene die de zorg ontvangt.

Vergrijzende samenleving

Dat brengt ons bij de ouderenzorg, want met een vergrijzende samenleving zijn steeds meer mensen afhankelijk van mantelzorg of andere ondersteuning. Hebben we het thuis op orde om daar op in te spelen? Hoe gaan we daar als samenleving mee om? Wat vinden we normaal en wat niet? Wat het CDA als familiepartij zeker niet normaal vindt, is dat ouderen uit elkaar worden getrokken, wanneer één van de twee verpleging nodig heeft.

Denk aan beginnende dementie. Het is hartverscheurend dat mensen die soms al zestig jaar bij elkaar zijn, niet bij elkaar kunnen blijven wonen met wat meer ondersteuning. Terwijl de oplossing simpel is: werk samen met (verpleeghuis dementerenden) en laat mensen samen oud worden met professionele ondersteuning.

Dat is waar politiek wat mij betreft om draait: het normaal maken van wat normaal zou moeten zijn. Het weer zeker maken van wat onzeker is geworden. Het verschil maken door ieder huis in Zoetermeer weer een thuis te maken. Voor onze jongeren, onze gezinnen en onze ouderen: voor een stad om je thuis te voelen.

Ingeborg ter Laak is fractievoorzitter van CDA Zoetermeer en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. In het dagelijks leven is zij directeur in de ouderenzorg.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!