Ik weet nog dat er op het hoogtepunt van de crisis in Zoetermeer zo’n 2000 woningen te koop stonden. Nu zijn dat er nog maar 860, waarvan er 550 beschikbaar zijn. Oftewel, de overige zijn onder bod of verkocht onder voorbehoud. Voor een stad als Zoetermeer is dat natuurlijk bijzonder weinig.

Er is in Zoetermeer ook een tekort een gelijkvloerse, grondgebonden woningen voor senioren. Dat is eigenlijk in heel Nederland het geval, mede door de vergrijzing. Natuurlijk zijn er appartementen beschikbaar, maar veel mensen willen toch op de begane grond wonen. Voor de doorstroming op de woningmarkt is de realisatie van nieuwbouw belangrijk. Veel nieuwbouwplannen lagen in de ijskast, omdat de markt er niet naar was, maar nu met het aantrekken van de woningmarkt zie je dat die plannen weer beetgepakt worden, maar dat heeft allemaal tijd nodig voordat het wordt verwezenlijkt.

Ik ben dan ook optimistisch gestemd over 2017. Voor zowel kopers als verkopers verwacht ik een goed jaar. De economie zal verder aantrekken en de rente zal laag blijven. Ik verwacht dat de verkoopprijzen overigens nog wel iets verder zullen oplopen en dat het aanbod redelijk stabiel zal blijven. Het aanbod van nieuwbouwwoningen zal in 2017 naar verwachting wel toenemen en dat komt de doorstroming ten goede.

In 2017 daalt de hypotheekrenteaftrek iets, naar maximaal vijftig procent, en de nationale hypotheekgarantiegrens wordt verhoogd naar 245.000 euro. Dat is positief, want de woningprijzen stijgen en daardoor komen er steeds minder woningen voor de nationale hypotheekgarantie in aanmerking. Want als de koopprijzen van de woningen stijgen, dan vallen ze niet meer onder die nationale hypotheekgarantiegrens, die moet dus wel meestijgen.

Verder gaat volgend jaar de schenkingsvrijstelling omhoog naar 100.000 euro en het tweede inkomen mag zwaarder worden meegeteld voor het verkrijgen van een hypotheek.

Maar wat ook voor 2017 geldt; dat je kunt één procent minder kunt lenen. Dus je kunt nog 101 procent van de koopprijs van een woning lenen. Dat is dit jaar nog 102 procent. Uiteindelijk zal dat in 2018 teruggaan naar honderd procent van de koopsom. Je kunt de koopsom van de woning financieren, maar de kosten daarboven, die moet je zelf inbrengen. Dan moet je denken aan zaken als overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele hypotheekadvieskosten. Kopers moeten dus meer eigen geld meebrengen bij de aankoop van een eigen woning.

Het is positief, maar ook verbazingwekkend, hoe snel het consumentenvertrouwen is toegenomen. Nog geen drie jaar geleden trapten consumenten volledig op de rem en durfden  zij niet over te gaan tot het kopen van een woning, terwijl ze nu over elkaar heen buitelen. De gretigheid van de koper verbaast mij enigszins. Het lijkt wel alsof niemand de boot wil missen. Dat belooft wat voor het komende jaar. Als je het aan mij vraagt dan gaat 2017 de geschiedenis in als het jaar van een aantrekkende economie en een verder herstellende woningmarkt voor Zoetermeer.

Erik Jenné uit Zoetermeer is samen met compagnons Niels Baars en broer Jeroen Jenné eigenaar van makelaarskantoor De Makelaars. Voor het Zoetermeers Dagblad werpt hij maandelijks met een column een blik op actuele zaken binnen de Zoetermeerse woningmarkt.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!