Het Zoetermeers Dagblad ging onlangs een samenwerking aan met makelaarskantoor De Makelaars van compagnons Erik Jenné, Niels Baars en Jeroen Jenné. Aan de hand van zijn eerste column stelt Erik Jenné zich voor en hij vertelt hoe het ervoor staat met de Zoetermeerse woningmarkt. ‘We zien steeds meer kopers uit randgemeenten deze kant op komen. Zij zien dat Zoetermeer veel voorzieningen biedt, goed bereikbaar is en qua woningmarkt betaalbaar is.’

‘Woningmarkt Zoetermeer staat er goed voor’

kantoor-de-makelaarsWe zijn actief in de woningmakelaardij, in de breedste zin des woord. We werken veel voor particuliere verkopers van bestaande woningen, woningcorporaties en we doen advieswerk voor gemeente en woningontwikkelaars en hebben met grote regelmaat ook verkoop van nieuwbouwprojecten. We hebben lange ervaring in de makelaardij. We zijn dan wel een relatief jong bedrijf, gestart in 2010, maar wij werken al vanaf midden jaren 90 in de makelaardij.

Met De Makelaars zitten we over het algemeen in het midden en hogere segment voor particulieren. Maar wij hebben bijvoorbeeld ook een leuk tweekamerappartement in het Dorp hier in verkoop en betaalbare woningen die uit de verhuur komen. Wij richten ons niet direct op hypotheken, maar hebben wel een samenwerkingsverband met een advieskantoor op dat gebied.

Makelaarsvirus & broer

de-makelaars-bordHoe ik met het makelaarsvirus besmet raakte? Eigenlijk op twee manieren. Ik was altijd al geboeid door woningen en de woningmarkt an sich en ik raakte besmet via mijn twee jaar oudere broer Jeroen, die was al langer werkzaam in de makelaardij. Ik zag hoe prachtig dat vak was. Onze derde compagnon is Niels Baars, hij doet het kantoor Rotterdam. Mijn broer Jeroen houdt zich ook gedeeltelijk bezig met Rotterdam.

Het is wel bijzonder om met mijn broer samen te werken. Aan de andere kant; wij werkten in het verleden al samen bij een andere makelaardij. Dat ging toen goed. Bij broers en zussen zie je dan vaak; of het gaat heel goed, of totaal niet. Hier gaat het al heel lang goed. Privé moet je het zo min mogelijk over het werk hebben.

‘Zoetermeer mag trots zijn op voorzieningenniveau’

Zoetermeer is een boeiende stad. Ik ben hier met mijn broer, en net als mijn compagnon, opgegroeid. Zoetermeer mag trots zijn op zijn voorzieningenniveau. Een prachtige ligging in de Randstad, heel centraal, goed bereikbaar, goed openbaar vervoer en goede bereikbaarheid in de stad. Zoetermeer is hard gegroeid. Dat betekent dat er altijd reuring is geweest in de woningmarkt van de stad én nog steeds is dat het geval. Zeker ook wat ons vakgebied betreft, heeft Zoetermeer haar grenzen aan de randen wel bereikt. Nu begin je weer met stadsvernieuwing. Kijk naar Palenstein waar nu gesloopt wordt en prachtige woningen komen.

Kopers van buiten

Zoetermeer staat er in de Randstad goed voor. We hebben een vrij jonge woningvoorraad met betaalbare woningen, zeker als je het afzet tegen randgemeenten. Met het stijgen van de woningprijzen zie je dat er sprake is van een olievlek. We zien steeds meer mensen uit omliggende gemeenten naar Zoetermeer komen. Die kopen hier meer huis voor hun geld.  Wij merken ook dat de prijzen van de woningmarkt heel snel hersteld zijn na de crisis in 2008. Sneller dan de verwachting was en dat heeft te maken met het snel toegenomen consumentenvertrouwen en de lage hypotheekrente. Met name het laatste jaar. We zitten bijna weer op het prijsniveau van voor 2008.

Advies aan jeugd nu?

Mijn advies aan woningzoekende jongeren? Bedenk of je wilt huren of kopen. Huren is flexibeler, dat wil ik gezegd hebben. Indien geen huurwoning beschikbaar is, of de huurprijs in de vrije sector is ontzettend hoog, dan is kopen het overwegen waard. Zorg dat je je altijd goed laat voorlichten door een hypotheekadviseur of bank. Eenmaal op de woningmarkt zou ik altijd een eigen NVM-makelaar inschakelen voor de persoonlijke begeleiding en advisering tijdens het kooptraject.

Erik Jenné uit Zoetermeer is samen met compagnons Niels Baars en broer Jeroen Jenné eigenaar van makelaarskantoor De Makelaars. Voor het Zoetermeers Dagblad werpt hij maandelijks met een column een blik op actuele zaken binnen de Zoetermeerse woningmarkt.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!